Slatina: Victor Constantin a scris despre Elena Bărbulescu, sora lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a pus semnătura pe zeci de cărţi şi a descris cu umor modul în care se lucra şi se trăia în comunism.

Sute de slătineni îi spun „domn’ profesor” şi mulţi au învăţat după cărţile tehnice scrise de el. A fost cadru didactic la aproape toate liceele din oraş, a fost inspector şcolar, dar a lucrat şi în fabricile din oraş. Cea mai mare pasiune a lui Victor Constantin este însă scrisul. „Numele meu este scris pe 26 de cărţi, dintre care 8 tehnice. După acestea mulţi elevi de-ai mei au învăţat pentru facultate şi mulţi dintre ei au reuşit să ajungă studenşi atunci când concurau zeci de candidaţi pe un loc”, a spus profesorul.

„Am fost un profesor dur”

Victor Constantin vorbeşte cu drag despre activitatea de la catedră, iar acum că se apropie de pensie, ştie că a format sute de caractere. „Mă uit cu drag în urmă, iar în cei 40 de ani. Am avut mii de elevi. Dacă o promoţie are 400-500 de elevi, rezultă că 15% din populaţie m-a avut ca profesor. Mulţi mă respectă chira dacă eu nu am dat note de 10. Cine lua 8 la mine, intra la facultate singur, dacă lua 7, avea 70-80% şanse. Am fost un profesor dur, dar cred că mi-am făcut treaba şi am pus suflet”, a spus Victor Constantin.

Elena Bărbulescu este „Doamna”


Nu i-a fost uşor la catedră, mai ales că în perioada comunistă a fost dat afară de două ori din învăţământ şi a trebuit să lucreze câţiva ani în fabricile din oraş. „Eram la inspector, iar şefă atunci era Elena Bărbulescu, sora lui Ceauşescu. Am primit o invitaţie de a merge la un concurs internaţional de şah, dar pentru că nu avem paşaport şi nu puteam să plec din ţară fără acordul celor de la Securitate, i-am cerut dânsei voie. M-a lăsat să plec, dar când am ajuns acolo am aflat că trebuia să stau 2 săptămâni şi să plătesc cazare şi masă. Nu aveam atâţia bani la mine şi m-am întors în ţară, iar Elena Bărbulescu a considerat că am minţit-o şi m-a dat afară din învăţământ”, a povestit profesorul. Ei i-a dedicat câteva din cărţile sale, intitulate sugestiv „Doamna” şi „Doamna peste ani şi ani”. „Ei nu puteai să-i spui nici „Doamna Bărbulescu” şi nici „tovarăşa” pentru că erau multe tovarăşe în acea perioadă. Aflase ea că pe vremea Regelui Soare, „doamna” era apelativul pentru sora regelui, iar noi ca să o binedispunem îi spuneam aşa”, a spus Victor Constantin.
Toate personajele din cărţile sale sunt oameni care au avut funcţii importante în perioada comunistă şi care sunt uşor de recunoscut. La unii le-a schimbat numele, pe alţii i-a botezat în aşa fel încât slătinenii să poată şti la ce persoană face referire. La lansările cărţilor lui, i-a şi chemat. „Unii m-au ameninţat că mă dau în judecată, alţii nu mai vorbesc cu mine. Eu i-am chemat la fiecare lansare. Dacă ei au murit, le-am chemat copii”, a spus profesorul.


NĂSCUT
6 ianuarie 1948, Slatina
STUDII
Institutul Politehnic Bucureşti
FAMILIE
căsătorit, doi băieţi

CE-I PLACE
Scrisul este viaţa mea, dar nu aş renunţa niciodată la celelalte hobbyuri cum ar fi şahul, tenisul de masă, pescuitul şi călătoriiloe. Peste hotare nu am fost decât în SUA, dar aş vrea să văd cât mai multe ţări.

CE NU-I PLACE
Nu suport oamenii care nu-şi ţin cuvântul, care nu-şi respectă principiile. Avem nevoie de principii sănătoase în toate domeniile, de la afaceri, la politică, administraţie.


Ce subiect aţi abordat în ultima dumneavoastră carte?

Cartea se numeşte „Pelegrini prin America” şi am scris-o împreună cu un fost elev de-al meu, Valerian Iliescu. Am mers acolo la invitaţia comunităţii româneşti şi am scris un fel de ghid de călătorie.

Ce ar trebui să ştie tinerii despre comunism?

A avut şi părşi bune şi părţi rele. Oamenii atunci nu erau arivişti pentru că nu aveai voie să ai case, maşini şi bani. Comunismul punea preţ pe valoare, selecta valori, dar acei oameni deveneau membrii de partid. Erau subordonaţi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite