Slatina: Valeru Ciurea, descoperă meşterii populari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubeşte tradiţiile şi meşterii populari şi vrea să îi promoveze. Lumea satului oltenesc prinde viaţă în filmele şi în fotografiile lui.

Ar putea să vorbească ore în şir despre meşterii populari şi meşteşugurile din Olt. A bătut comunele şi satele judeţului ca să îi caute pe cei mai talentaţi şi ştie povestea fiecăruia. Le ştie necazurile, le ştie bucuriile şi îi vizitează periodic ca să vadă ce lucrări au mai făcut. De când lucrează ca referent la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt a învăţat să iubească lumea satului şi isteţimea oamenilor de aici. „Am mers în fiecare sat în căutarea meşterilor şi i-am găsit. Mulţi dintre ei erau consacraţi, pe alţii i-am găsit eu, iar pe alţii i-am avut la Şcoala Populară de Artă. Din păcate, acum sunt din ce în ce mai puţini şi nu pot face bani din meşteşugurile lor”, a spus Valeru Ciurea. 

Fiecare zonă are tradiţiile ei


A realizat filme documentare despre meşterii populari din Olt, i-a fotografiat şi i-a prezentat în diferite expoziţii şi a încercat să reînvie unele tradiţii şi obiceiuri. Ştie ce comori ascunde fiecare colţişor din acest judeţ şi ce spectacol oferă oamenii cu ocazia diferitelor sărbători. „Sunt unele obiceiuri care le lasă fără cuvinte, te emoţionează. De exemplu, Iertarea de Florii care se face la Izbiceni când 20 de miri şi mirese care s-au căsătorit în anul în curs şi care nu trebuie să aibă copii. Intră în biserică, iar preotul le ţine o slujbă de iertare, în prezenţa naşilor. Un alt obicei este Govia care se ţine de Florii la Vişina, unde grupuri de băieţi se duc la părinţii ai căror copii au murit şi le iau tablourile, iar părinţii trebuie să le răscumpere”, a povestit Valeru Ciurea.

Film despre olarul Grigore Ciungulescu


Multe dintre aceste obiceiuri le-a descoperit pe vremea când era ziarist şi era corepondentul TVR. „A fost o perioadă agitată şi interesantă, ca jurnalist, nu te plictiseşti niciodată. Umblam în tot judeţul şi aflam lucruri interesante despre oameni şi locuri. Atunci am făcut multe filme documentare despre meşterii polulari”, a spus Valeru Ciurea.
O altă pasiune a sa este filmul documentar, primul său astfel de material fiind tot despre un meşter popular. „În ’88 am făcut un film pe peliculă despre răposatul Grigore Ciungulescu, cunoscutul olar. L-am inititulat „Arc peste timp” ca să placă regimului şi am participat cu el la Festivalul de Film de la Herculane unde am luat premiul I”, a povestit Valeru Ciurea. Au urmat multe alte premii al festivalurile de film, dar şi la concursurile de fotografie. Valeru este unul dintre membrii fondatori ai fotoclubului Solaris şi a pus bazele primei televiziuni locale din Slatina, prin anii ’90
Fotograful are în plan şi publicarea unei cărţi la care lucrează de câţiva ani şi care se referă tot la tradiţii şi obiceiuri, „Motive de petrecere la olteni”.


NĂSCUT
9 noiembrie 1958, comuna Curtişoara, judeţul Olt
STUDII
Facultatea de Jurnalism şi Comunicare Bucureşti
FAMILIE
Căsătorit, 2 copii

CE-I PLACE
Nu aş putea trăi fără film şi fotografie. Sunt pasiunile mele, munca mea. Fac poze mereu. Admir cinstea, corectitudinea, punctualitatea, hărnicia şi frunuseţea oamenilor de la ţară.

CE NU-I PLACE
Nu suport cameleonii şi ori de câte ori văd astfel de personaje plec. Nu-mi plac oamenii care nu pun suflet în ceea ce fac, care nu sunt sinceri şi nu se dedică muncii lor, pasiunii, care nu au idealuri.


Cât de greu este să pătrunzi în lumea meşterilor populari?
Nu te acceptă din prima. Este greu până ajungi acolo, în lumea lor, dar odată ce ţi-au deschis uşa şi au ajuns să te cunoască, sunt prietenoşi, sinceri, deschişi. Ei sunt obişnuiţi cu camerele şi cu aparatele de fotografiat.

Ce ar trebui să se facă pentru ca meşteşugurile să nu dispară?

În primul rînd, meşterii ar trebui încurajaţi să lucreze şi să li se asigure o piaţă de desfacere. Nimeni nu cumpără ceea ce fac ei şi atunci generaţia tânără nu este motivată să înveţe meşteşugurile bunicilor.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite