Slatina: Valeriu Iancu, psihologul care ajută copiii autişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vrea să construiască un centru pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală şi să ajute copiii autişti.

Cel mai mare vis al lui Valeriu Iancu este să construiască centrul unde persoanele cu probleme de sănătate mintală să poată primi ajutor specializat.
De aceea, el şi partenera sa, Marinela Donciu, au înfiinţat Fundaţia Nagual. „Trebuia să facem ceva pentru aceste persoane care în spital primesc numai tratament medicamentos. Acest centru va avea un laborator de psihodiagnostioc, unul de terapie ocucaţională, un birou de consiliere juridică pentru aceste persoane”, a explicat Valeriu Iancu.
Pentru început de aceste terapii vor beneficia copiii cu autism, pentru ei, Fundaţia Nagual organizând anul trecut şi o cină caritabilă, o licitaţie, dar şi un concert cu Tudor Gheorghe, unde maestrul a cântat gratis. „Am reuşit să strângem 4000 de euro, iar în total avem 15 000. Pentru aranjarea centrului ne trebuie însă 70 000 de euro”, a spus psihologul. 

Vrea să facă o fermă pentru terapia cu animale

Chiar dacă oamenii cu bani din judeţ nu au reacţionat aşa cum se aşteptau cei de la fundaţie, Valeriu Iancu nu şi-a pierdut speranţa. „Nu prea dau aşa cum am crezut noi la început. Cred că trebuie să fim credibili, să le câştigăm încrederea, să facem mai multe proiecte şi să ne promovăm mai mult. În timp se vor mişca lucrurile”, a spus Valeriu Iancu.
Psihologul vrea să ajute toate persoanele cu probleme de sănătate mintală să evolueze, iar planurile fundaţiei nu se opresc aici. „După ce vom reuşi să construim centrul şi vom începe să lucrăm cu copiii autişti, vrem să facem şi o unitate protejată în cadrul unei ferme unde să îi ducem pe aceşti copii să vadă animalele, să interecţioneze cu ele pentru că terapia cu animale îi ajută foarte mult. Persoanele cu probleme pot lucra aici, pot învăţa să se descurce singure”, a explicat Valeriu.

Specialist în terapia de cuplu

Fundaţia va organiza în primăvară Bursa responsabilităţii, unde ONG-urile vor veni să îşi prezinte proiectele în faţa oamenilor de afaceri şi a firmelor mari şi pot primi finanţare pe termen lung.
Valeriu Iancu lucrează şi la cabinetul lui şi încearcă să ajute cuplurile, părinţii şi tinerii să treacă peste probleme. „Am ales psihologia pentru că am simţit nevoia să mă cunosc pe mine şi pe cei din jur. Înainte de a merge la facultate am făcut yoga şi am citit mult despre religii, psihologie şi parapsihologie.
A lucrat o perioadă şi ca purtător de cuvânt, dar psihologia rămâne marea sa pasiune. „După terminarea facultăţii am avut cabinet în Bucureşti şi după un timp m-am întors în Slatina. Am fost purtător de cuvânt la Prefectura Olt, apoi psiholog la secţia de psihiatrie. Psihologia îmi place cel mai mult pentru că pot să ajut oamenii”, a explicat Valeriu.


NĂSCUT
6 august, 1975, Slatina
STUDII
Facultatea de Psihologie, Bucureşti
FAMILIE
Căsătorit

CE-I PLACE
Cea mai mare pasiune a mea este psihologia, dar îmi plac filmele bune, muzica ambientală, călătoriile unde pot să descopăr locuri noi şi oameni interesanţi şi sporturile de iarnă, deşi nu parctic nici unul.

CE NU-I PLACE
Nu sport trădarea, minciuna, oamenii care nu au cuvânt, făţarnicii şi cei care promit unele lucruri numai de ochii lumii. Nu-mi place indiferenţa în care trăim şi faptul că nu vrem să oferim o mână de ajutor celor care au nevoie,

De unde vine numele fundaţiei?
Cuvântul Nagual vine din filosofia amerindiană. Este acea persoană care are capacitatea de a-i ajuta pe ceilalţi să evolueze, să se dezvolte.

Cu ce probleme se confruntă oamenii care vin la cabinetul de psihologie?

Mulţi suferă de depresii, alţii au probleme de cuplu sau tulburări de adaptare la serviciu, vin părinţi care nu se mai înţeleg cu copiii lor. Societatea este mult mai stresantă, iar unii nu fac faţă presiu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite