Slatina: Vaccinul împotriva HPV, respins de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea se poate face doar pe baza acordului verbal. foto: Virgil Lăpădatu
Vaccinarea se poate face doar pe baza acordului verbal. foto: Virgil Lăpădatu

Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin la elevele de clasa a VI-a şi a VII-a din judeţul Olt se desfăşoară cu dificultate. Din cele 1.900 de doze primite, numai 216 au fost utilizate.

Chiar dacă de această dată autorităţile au decis să nu mai solicite o declaraţie pe proprie răspundere a părinţilor care vor ca fetele lor să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin, campania demarată la sfârşitul lunii noiembrie a anului 2009 nu se bucură de succes.
„Am hotărât să nu mai solicităm o declaraţie pe proprie răspundere pentru că pe mulţi i-a speriat, de această dată acordul verbal este suficient“, a spus dr. Marinela Madan, director adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt. Însă, până acum, numai 216 eleve de clasele a VI-a şi a VII-a, din cele 5.200 din întreg judeţul Olt, au fost imunizate împotriva cancerului de col uterin. Nici de această dată părinţii nu s-au lăsat convinşi de medici.

„Nu o să accept niciodată acest lucru“

„Am auzit şi am citit despre câteva fete din afară care au murit după ce au fost vaccinate. Păi cum să-mi las eu fata să se vaccineze? Nu o să accept niciodată acest lucru“, a spus Elena Tomescu, gestionar, 37 de ani.
Un ordin al ministerului, de la sfârşitul lunii decembrie, primit de DSP Olt, anunţa că se pot vaccina gratis şi tinerele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24 de ani. Cele care vor să se imunizeze trebuie să facă o simplă solicitare la medicul de familie care ia vaccinul de la DSP Olt. Pentru că nu a avut parte de o promovare bună, noua decizie a Ministerului Sănătăţii a rămas doar o adresă. „Ştiu că iniţial au fost vaccinate numai fetiţele din şcoala generală. Am să mă informez mai bine şi dacă mă decid să fac vaccinul, am să merg la medicul meu de familie“, a spus Ana Pătraşcu, vânzătoare, de 23 de ani.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite