FOTO / Slatina: Preotul de la o mănăstire din Olt a fugit cu 30 de măicuţe în Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Nichita Paşcan, pe vremea când încă se afla pe meleaguri româneşti Foto: Obiectiv Ortodox
Părintele Nichita Paşcan, pe vremea când încă se afla pe meleaguri româneşti Foto: Obiectiv Ortodox

Preotul Nichita Paşcan, însoţit de 30 de măicuţe, a părăsit Mănăstirea Brâncoveni în toiul nopţii, chiar înainte de începerea slujbei. Şi-au făcut bagajale şi au plecat cu un autocar în Grecia, pentru a se alătura unei secte de acolo.

Stareţa Eufrosina Stanciu spune că s-a trezit fără preot în mănăstire

Stareţa mănăstirii

„La ora 00.00 noi aveam slujba care trebuia să ţină până la trei dimineaţa, iar preotul şi maicile nu au venit. Atunci am observat că numai sunt, iar a doua zi am anunţat la Episcopie”, a spus maica stareţă Eufrosina Stanciu de la mânăstirea Brâncoveni.

Reprezentanţii Episcopei Slatinei şi Romanaţilor spun că preotul care slujea de 25 de ani la această mânăstire şi-a exprimat în mod repetat simpatia pentru diferite grupări religioase stiliste, afirmând că doreşte să părăsească Biserica Ortodoxă Română.

Părintele Nichita Paşcan, Foto: Obiectiv Ortodox

Preotul a luat cu el în Grecia şi 30 de măicuţe

“Preotul Nichita şi cele 30 de măicuţe au părăsit Biserica Ortodoxă pentru o sectă de greci. Este vorba de gruparea schismatică a aşa zisului arhiepiscop Macarie, autointitulat „al Atenei şi al Eladei”. Preotul a îndemnat călugăriţele şi pe credincioşii care se spovedeau la dânsul la neascultare faţă de Biserica noastră, sub pretextul că este eretică. De altfel, şi el avea un comportament de neascultare faţă autoritatea bisericească”, a spus spus vicarul Sorin Siluan Cheţe, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.

Intrarea în Mănăstirea Brâncoveni

Manastire

Preotul fugar va fi caterisit

Reprezentanţii Episcopiei au aflat de plecarea preotului şi a măicuţelor de pe internet, unde aceştia au postat un mesaj pe un site de profil. “Cred că preotul şi măicuţele care l-au urmat au plănuit din timp lucrul acesta. După plecarea lor din mănăstire, preotul a difuzat, sub semnătura sa şi a monahiilor şi surorilor care i-au urmat, o aşa numită “Mărturisire de credinţă”, prin care afirmă în mod expres ruperea de Biserica Ortodoxă, care îl alesese slujitor şi căreia îi jurase credinţă”, a mai spus părintele Cheţe.

Părintele Nichita Paşcan, Foto: Obiectiv Ortodox

image

CITEŞTE MESAJUL LĂSAT DE PREOT ÎNAINTE SĂ FUGĂ

Pentru că şi-a părăsit religia, preotul Nichita Paşcan va fi propus pentru caterisire, riscând excluderea din rândul bisericii. “Biserica Ortodoxă nu acceptă aşa ceva. Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor a hotărât deferirea preotului în judecata Consistoriului Monahal Eparhial, în vederea caterisirii. Cât despre măicuţe, sper că Dumnezeu le va lumina minţile şi se vor întoarcea în casa lor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite