Slatina: Tatiana Lungu îi îndulceşte pe slătineni de 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este şefă de laborator la una dintre cele mai cunoscute cofetării din Slatina. Practică de 37 de ani meseria de cofetar, perioadă în care a copt mii de prăjituri.

Atunci când vorbeşte despre meseria ei, Tatiana spune numai cuvinte frumoase. A început să facă prăjituri atunci când abia ajungea la cuptor, iar imediat după terminarea şcolii s-a angajat la o cofetărie din Slatina, la care lucrează şi astăzi. „De mic copil mi-a plăcut să fac prăjituri, atunci nici nu ştiam că există meseria de cofetar. După ce am terminat şcoala, la numai 16 ani m-am angajat la cofetăria unde sunt şi astăzi. La început a fost greu. Nu ştiam foarte multe despre această meserie, deşi îmi plăcea foarte mult să fac dulciuri, şi cu timpul m-am obişnuit şi am făcut cu drag totul“, povesteşte Tatiana Lungu.

Colegele i-au furat meseria

Dacă la început greşea destul de des prăjiturile, acum experienţa îşi spune cuvântul. „Tot timpul se întâmplă să mai greşeşti, şi la bucătărie lucrurile stau la fel. Evident că acum sunt mai rare greşelile, dar depinde foarte mult dacă respecţi cantităţile, dacă foloseşti produse de calitate. Totul influenţează prăjitura. Un blat poate să nu crească dacă făina sau ouăle nu sunt bune“, explică cofetăreasa. Toate cofetăresele care au lucrat împreună cu Tatiana au furat din secretele acestei meserii de la ea.
De la checuri, cozonaci, amandine şi până la torturi de marţipan sau diplomat, toate au fost făcute de Tatiana. „În general îmi place să fac toate prăjiturile, nu am una preferată. Fie că fac simple checuri sau torturi pentru nunţi, le pregătesc cu aceeaşi dragoste pe toate“, spune Tatiana.

Torturi diplomat şi de marţipan, vara

În 37 de ani de muncă a pregătit prăjituri pentru sute de slătineni, dar mai rar pentru familia ei.  „Dacă la serviciu fac numai dulciuri, nu mai am dispoziţia necesară să fac şi acasă. Eu şi soţul nu suntem fani ai dulciurilor, iar atunci când avem poftă de ceva pregătesc la serviciu“, explică femeia. Intrând în contact cu sute de slătineni, Tatiana poate spune acum ce prăjituri preferă aceştia şi câţi bani sunt dispuşi să dea pe dulciuri. „Oamenii vin şi spun cum să fie prăjiturile. În general pentru nunţile de vara se preferă torturile diplomat sau de marţipan care sunt mai răcoroase. Şi îngheţată se mai serveşte. Din ce am văzut eu până acum mi-am dat seama că slătinenii nu se zgârcesc atunci când vine vorba despre dulciuri mai ales pentru ocazii deosebite“, explică femeia. Tatiana i-a transmis pasiunea şi talentul ei la cofetărie şi fiicei ei care lucrează acum cu ea.



Profil
NĂSCUTĂ. 4 septembrie 1956, comuna Bărăşti de Vede, judeţul Olt
STUDII. Şcoala de Comerţ din Craiova
FAMILIE. Căsătorită, are o fată şi o nepoată

Ce-i place
•• „Ador să fac prăjituri. Timpul liber mi-l petrec la ţară, muncind, iar în concedii plec împreună cu familia în Moldova, de unde este soţul meu. Apreciez oamenii serioşi, care promit ceva şi nu uită, dar în zilele noastre nu prea mai întâlnim asemenea oameni“.

Ce nu-i place
•• „Să fac rău persoanelor din jurul meu. Urăsc minciuna, nu-mi place nici să mint, nici să fiu minţită. Detest oamenii răi. Nu-mi place să stau degeaba, sîmi pierd timpul într-un mod inutil, întotdeauna îmi găsesc câte ceva de făcut“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Care sunt cele mai ciudate prăjituri pe care le-aţi făcut?
T.L.: Oamenii când vin să dea comandă de prăjituri ne cheamă şi pe noi pentru a-i sfătui. De multe ori ei vin cu ideea şi noi facem mici modificări, dacă e cazul. Am făcut torturi în formă de păpuşi, maimuţoaie, inimioare, dar cel mai ciudat a fost un tort în formă de pinguin. A fost destul de greu de realizat, mai ales că nu este o prăjitură pe care o facem des, cu această formă, dar a ieşit frumos în cele din urmă.

•• Ce sfat le daţi tinerilor care aleg meseria de cofetar?
T.L.: În primul rând trebuie să urmeze o şcoală de profil şi să facă multă practică înainte de angajare într-un laborator. Este foarte greu dacă vor să se angajeze direct, fără a cunoaşte atmosfera dintr-o cofetărie. Cu ambiţie şi multă putere de muncă vor reuşi. Meseria de cofetar nu este una uşoară, dar este foarte plăcută, mai ales atunci când vine clientul să ia prăjitura şi este mulţumit de ce a ieşit.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite