Slatina: Ţăranii olteni, instruiţi pentru angajare în turismul vâlcean şi constănţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AJOFM Olt a lansat ieri proiectul "O şansă tinerilor din mediul rural"
AJOFM Olt a lansat ieri proiectul "O şansă tinerilor din mediul rural"

Proiectul „O şansă tinerilor din mediul rural” a fost lansat ieri, 196 de tineri urmând să participe la cursuri de calificare în turism, iar cel puţin 42 de persoane vor fi angajate în Vâlcea şi Constanţa. 700 de tineri au beneficiat deja de consiliere, decembrie fiind ultima lună de înscriere în program.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt a lansat ieri, la Scorniceşti, proiectul „O şansă tinerilor din mediul rural”, cofinanţat din Fondul Social European. Valoarea totală este de 6,74 milioane lei, dintre care 5,7 milioane nerambursabili, parteneri în proiect fiind agenţiile de ocupare din Vâlcea şi Constanţa şi Federaţia Patronatelor din Regiunea Oltenia. Invitaţi de seamă au fost vicepreşedintele Patronatului Naţional Român Florea Costache, preşedintele Federaţiei Patronatelor Oltenia Valentin Cristea şi reprezentanţii agenţiilor partenere. Deşi 20 de primării au fost incluse în proiect, doar primarul comunei Stoeneşti, Paul Văle, a onorat invitaţia.

Reprezentanţii patronatului au promis că vor identifica mai multe locuri pentru încadrarea cursanţilor

Reprezentanţii patronatului au promis că vor identifica mai multe locuri pentru încadrarea cursanţilor

Selecţie prin testare vocaţională
„Analiza swot efectuată la scrierea proiectului a indicat faptul că satele oltene sunt încă foarte populate de tineri care n-au loc de muncă şi ne-a frapat legătura pe care o au faţă de sat şi indisponibilitatea de a părăsi vatra. Două treimi din totalul şomerilor olteni sunt din mediul rural. Am ales turismul din Vâlcea şi Constanţa pentru că studiile noastre au arătat că în cele două judeţe există o cerere mare neacoperită de forţă de muncă în cele  patru ocupaţii pentru care organizăm cursuri: ospătar, bucătar, lucrător hotelier şi cameriste.”, a arătat managerul proiectului Maria Puşcaş, director ajdunct AJOFM Olt.
Din sutele de persoane consiliate, vor fi selectate prin testare vocaţională 196 persoane pentru instruire, vor fi angajate minimum 42 de persoane, iar 56 vor participa la programe de instruire suplimentară. Pe durata cursurilor, între trei - cinci luni, tinerii vor beneficia de transport, cazare şi masă gratuite şi o subvenţie lunară de 600 lei. Cursurile vor fi organizate începând cu luna martie 2011.

paul văle

Primarul Văle (dreapta) a apreciat faptul că proiectul se adresează tinerilor de la ţară


CITAT
„Proiectul este util zonelor rurale. Consider că tinerilor cuprinşi în proiect, 25 din comuna mea, le va prinde bine acel brevet de absolvire a unui curs”
Paul Văle,
primar Stoeneşti

INFO BOX
700 de persoane consiliate
Deşi grupul ţintă al proiectului este de 600 de tineri, agenţia de ocupare a consiliat din august, de la data implementării, 700 de persoane, dintre care 311 cu vârste cuprinse între 16- 24 de ani, 310 femei, iar 348 au optat pentru participarea la cursuri. „Am mers din sat în sat. Sunt primari care ne sună să înscriem tinerii în proiect”, declară Maria Puşcaş.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite