Slatina: Sute de hectare de păşune din Oltenia au fost înghiţite de Dunăre. Oamenii sunt alertaţi iar primăria aşteaptă potopul, ca să le dea o mână de ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe gospodării din judeţul Olt au fost inundate de apele Dunării. Autorităţile locale au pregătiţi 500 de saci pentru a forma un dig, însă spun că momentan nu acţionează ca să facă economie cu transportul. Sătenii sunt disperaţi ca apele să nu le ajungă la case.

Oltenii din Gârcov şi Corabia nu mai ştiu de supărare după ce Dunărea s-a umflat şi le-a acoperit grădinile. Azi dimineaţă, localnicii s-au trezit cu noaptea-n cap ca să vadă ce le-a mai rămas din legume, după ce au venit inundaţiile. Marin Muşat, de 66 de ani (foto jos) a făcut noapte albă, de teamă ca averea îi va fi distrusă.

Marin Muşat: "Vai de mama noastră!"

image


Când nici nu se mijise de zi, bătrânul a dat drumul porcilor pe păşune, încercând să-i salveze de potopul care s-a abătut asupra satului. „În afară de câteva cămăruţe, animalele şi solariile, altă avere nu mai am. Dacă le pierd şi pe ăstea, o să fiu sărac lipit pământului. Vai de mama noastră!”, vorbea cu năduf nea Măruţă, cum este cunoscut în sat.

image

Îşi deplâng resemnaţi soarta

Mai mult de jumătate din grădină era astăzi numai mocirlă. Cu privirea pierdută, nea Măruţă se vaită că s-a ales praful de munca sa de-un an. „Cât am săpat şi-am pigulit la roşii, numai eu ştiu. Făcuseră şi fructe, că mai aveau puţin şi se roşeau. Acum o să le cumpăr din magazin, dacă o să am bani, sau o să rabd. Măcar rândurile astea de ţâr să mai scape, sau cartofii, că sunt de bază la bucătărie”, se mai aude bătrânul, după care intră cu cizmele în mijlocul grădinii, să verfice cât de adâncă este apa.

image

„Are câţiva zeci de centimetri. Nu mai merg înainte, că mă ia şi pe mine. Văd că se lasă în jos tot mai mult”, adaugă acesta, în timp ce smulge un fir de vânătă şi îl analizează. „I-a putrezit rădăcina. Nu-şi mai revine”, completează olteanul.

Mai multe hectare de porumb au fost afectate

image

La câţiva metri distanţă, Sanda Popa, de 42 de ani (foto jos), şi-a adus toată familia la grădină, ca să-şi dea cu părerea asupra modului în care vor evolua lucrurile. „Oare s-o opri aici sau o să crească, până ni se duc toate bunurile de râpă! De ce ne-o pedepsi aşa Dumnezeu? „Oare s-o opri aici sau o să crească, până ni se duc toate bunurile de râpă?”, întreabă femeia, care şi-a pus toate speranţele în cele câteva răzoare de roşii, fasole, castraveţi şi vinete pe care le-a sădit cu multă sudoare. 

image

Olteanca povesteşte că venitul său lunar, de 500 de lei, nu-ia junge să achite utilităţile şi să-şi asigure hrana, şi că tocmai de aceea se ocupă cu agricultura. „De aici de hrăneam. Când n-aveam un leu în casă, smulgeam cartoful din pâmânt şi îl puneam în tigaie. Ne ţinea de foame. Era greu, dar ne descurcam”, povesteşte cu durere femeia care intră, la rândul său, în apa adâncă până la genunchi.

Marioara Mircea (55 de ani) se uită cum pătlăgenele sale nu mai pot fi salvate.

image

La faţa locului au ajuns în aceste zile şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt. „Cota de inundaţie a fost depăşită cu 22 de centimetri. Au fost inundate aproape 300 de hectare de păşune, în Corabia şi Gârcov. Suntem pregătiţi în orice moment să intervenim”, a declarat sergent major Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt (foto jos). 

image

Autorităţile locale au pregătit 500 de saci încărcaţi cu nisip şi i-au aşezat în curtea primăriei, însă nu îi folosesc, pentru a face economie. „Când situaţia o va impune, vom interveni. Însă la acest moment considerăm că nu este un caz de strictă urgenţă şi nu facem îndiguirea, pentru că transportul costă. Suntem în alertă, însă mai aşteptăm să vedem cum evoluează situaţia”, a declarat Adrian Tranta, primarul localităţii Gârcov (foto jos).   

image
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite