Slatina: Ştefania Stoica, olimpica premiată de primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea şi priceperea la matematică sunt moştenire de familie. A obţinut numeroase premii la concursuri şi vrea un rezultat bun la olimpiada naţională. Visează să lucreze în justiţie.

Din primul an de şcoală, a îndrăgit matematica. Provenind dintr-o familie, cu tată inginer şi mătuşă profesoară de matematică nu avea cum să nu moştenească şi ea pasiunea şi talentul la această disciplină. „În primul rând am moştenit de la tatăl şi mătuşa mea pasiunea, dar m-a influenţat şi doamna învăţătoare, şi mai târziu domnul profesor Dorin Popa, care m-a convins să particip la concursuri“, povesteşte eleva Ştefania Stoica. În clasa a II-a a păşit în lumea concursurilor, şi la câţiva ani de atunci Ştefania se mândreşte cu un palmares bogat în premii. „Anul trecut am participat la olimpiada naţională dar din păcate nu am reuşit să obţin decât diplomă de participare. Anul acesta am obţinut premiul III la Concursul Pitagora şi premiul II la Concursul Danubius. În 2009 am participat la Şcoala cu ceas unde am luat locul III şi acelaşi premiu l-am obţinut la Concursul Eugen Ionescu“, explică olimpica.

Nu are emoţii la concursuri

În spatele rezultatelor obţinute de Ştefania stau numeroase ore de muncă. Adolescenta îşi petrece cel puţin două ore în fiecare zi învăţând la matematică, iar înainte de concursuri îşi dedică mult mai mult timp calculelor. Cheia succesului ei este şi faptul că nu este o fire emotivă. „Îmi place matematica, este o materie care îmi dezvoltă gândirea. Nu mă plictisesc învăţând. O să mă pregătesc şi pe perioada vacanţei de vară. Îmi doresc foarte mult să particip la anul la olimpiada naţională şi sper să obţin un loc bun, anul acesta m-am calificat sub linie. Eu sunt norocoasă pentru că nu am niciodată emoţii la concursuri şi cred că m-ar împiedica să mă concentrez“, explică Ştefania.
 
A fost premiată de primărie

În afară de pasiunea pentru ştiinţele exacte, Ştefania este o elevă de nota 10. A fost premiată de trei ori la rând de primărie pentru media generală 10. „Încerc să-mi fac timp pentru toate şi învăţ la fiecare materie ce e mai important, esenţialul. Am primit de trei ori 75 de euro de la primărie pentru notele de 10“, mărturiseşte olimpica. Şi ca orice tânăr de vârsta ei, şi Ştefania are nevoie de sprijinul familiei, pentru a realiza ceea ce-şi propune. „Părinţii şi fratele meu mai mic mă sprijină în tot ceea ce fac. Acum, mai nou, şi fratele meu m-a urmat şi a început să participe la concursuri de matematică. Mama mea merge cu el la concursuri aşa cum mergea şi cu mine când eram mai mică“, explică eleva.




Profil
NĂSCUTĂ. 8 mai 1996, Bucureşti
STUDII. Elevă în clasa a VIII-a la Liceul cu Program Sportiv din Slatina
FAMILIE. Are un frate mai mic

Ce-i place
•• „Şcoala în general, iar matematica în mod special. Mă relaxez ieşind la plimbare cu prietenii, îmi place să stau la calculator, să cânt şi să dansez. Apreciez oamenii sinceri, modeşti şi îmi plac cei care îmi acordă încredere“.

Ce nu-i place
•• „Urăsc să fiu minţită, jignită şi să nu aibă persoanele din jurul meu încredere în mine. Câteodată nu-mi place să-mi fac temele, prefer să citesc sau să învăţ decât să scriu. Detest certurile cu fratele meu“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Ce sfat le dai elevilor care vor să facă performanţă?
Ş.S.: În primul rând trebuie să aibă încredere în forţele proprii. Dacă vor să obţină rezultate bune la o anumită materie trebuie să-şi dedice foarte mult timp studiului şi să nu aibă emoţii la concursuri, pentru că îi împiedică. Iar dacă vor rezultate bune la toate materiile, trebuie să-şi împartă timpul în aşa fel încât să se pregătească la toate şi să încerce să-şi îndrepte o notă mică atunci când o obţin. Nota te motivează şi în acest fel te poţi autoevalua.

•• Ce planuri de viitor ai?
Ş.S.: Îmi doresc să devin judecător. Chiar dacă nu are nicio treabă cu matematica, mie îmi place foarte mult dreptatea şi vreau să mă implic. Domnul profesor de matematică mi-a zis că în drept este nevoie de logică, iar logica se trage de undeva din matematică.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite