Slatina: Ştefana Lazăr, dactilografa care iubeşte florile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A înfiinţat prima şcoală de dactilografie şi stenografie din judeţ, iar acum a pus bazele unei fundaţii care să ajute tinerele talente.

În primării, instituţii publice, la tribunal sau în cabinetele de avocatură din oraş, peste tot se află fostele eleve ale doamnei Lăzăr aşa cum îi spun ele celei care le-a învăţat meseria de dactilografă. „Lucram la casa de cultură şi trebuia să ne autofinanţăm şi nu puteam să facem asta numai din spectacole. Atunci mi-a venit ideea să înfiinţăm cursuri. Cel mai mare succes l-a avut cel de dactilografie şi stenografie pe care îl ţineam eu. Aveam câte 40 de fete la un curs şi multe dintre cele care mai lucrează acum în instituţii mi-au fost eleve”, a povestit Ştefana Lazăr.
Şi nu era deloc uşor să lucrezi în contabilitate şi să predai şi cursuri de dactiografie, mai ales că maşinile de scris erau urmărite îndeaproape de Securiate. „ Trebuia să fiu mereu în mijlocul fetelor, să fiu atentă la ce scriu pentru că manifestele anticomuniste se făceau atunci de la maşinile de scris. Odată a circulat un zvon că o fată a scris „jos, Ceauşescu” şi au venit şi au analizat fiecare maşină de scris în parte”, a spus Ştefana Lazăr.

Vrea să ajute tinerele talente

Nici după Revoluţie nu a stat departe de maşina de scris şi de cultură, domeniul în care a lucrat întreaga viaţă. „Şi acum mai dactilografiez, iar după ce am plecat de la casa de cultură, am cumpărat 14 maşini şi am mai ţinut cursuri. Acum mai bat anumite pe acte. Oricum, cine a învăţat dactilografie lucrează uşor pe calculator”, a spus Ştefana.
Îşi aminteşte cu drag de momentele pe care le-a petrecut în compania marilor actori şi solişti care făceau spectacole la casa de cultură. „Râd şi acum când îmi amintesc de Amza Pelea care a vebnit la deschiderea Stadionului 1 Mai. Am avut atunci 80 de solişti şi actori de care a trebuit să mă ocup. La final când a trebuit să le dua banii, i-am chemat la mine la birou, iar ca să ajungă trebuia să treacp printr-un hol strâmt şi întunecos. Amza atunci a zis: „Aici la dumneavoastră parcă intri într-un bordel, numai că în loc să dai bani, iei”, a povestit Ştefania Lazăr.
Acum se ocupă alături de soţul ei de ansambulul pensionarilor care începe să aibă din ce în ce mai multe spectacole. De curând au înfiinţat şi o asociaţie culturală, „Alymar Lir” care se va ocupa de tinerele talente. „Sunt foarte mulţi tineri care sunt talentaţi, dar care nu au bani. Ei trebuie ajutaţi pentru că altfel se pierd şi este păcat. Noi încercăm să îi promovăm, să îi susţinem financiar şi sperăm ca această asociaţie să se dezvolte”, a spus Ştefana.
Când nu se ocupă de artiştii pensionari sau de cei în devenire, doamna Lazăr are grijă de florile ei. Are peste 70 de ghivece cu flori, iar în fiecare colţişor din casă este câte o vază plină cu flori proaspete.



NĂSCUTĂ
9 mai 1952, Potcoava, judeţul Olt
STUDII
Şcoala de Contabilitate şi Şcoala de Stenografie de la Cluj
FAMILIE
Căsătorită, 3 copii şi 3 nepoate

CE-I PLACE
Iubesc viaţa în general, cu bune şi cu rele. Îmi place muzica, dansul, bijuteriile şi florile. Îmi place să am grijă de mine şi de cei din jurul meu.

CE NU-I PLACE
Nu suport oamenii perverşi, cei care vorbesc ceva şi fac cu totul altceva. Nu am putut să stau niciodată în preajma persoanelor care nu-şi văd decât propriile interese.


Care este secretul unei bune dactilografe?
Să ştie ortografie şi să fie rapidă. Trebuie să lucreze cu toate cele 10 degete, să le ţine în permanenţă pe claviatură. O dactilografă bună trebuie să stea dreaptă şi să nu îşi ţină coatele pe masă.

De ce nu mai există viaţă culturală în Slatina?
Pentru că nimeni nu mai vrea să se implice. Ca să faci cultură trebuie să pui suflet, să alergi mult. Noi încercăm să reînviem spectacolele de altădată şi să le dăm o şansă atât foştilor artişti, cât şi tinerilor.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite