Slatina: Severică Mitrache, arhitectul care va reînvia istoria oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este arhitectul care se va ocupa de restaurarea centrului istoric al oraşului şi visează ca într-o zi clădirile de pe străzile Lipscani şi Eminescu să îşi recapete frumuseţea de altădată.

Înconjurat de picturile lui, alături de căţelul Gimmy, cel mai bun prieten, arhitectul povesteşte cu drag de începuturile carierei lui. „Nu am ales arhitectura, ci pur şi simlu m-am trezit în ea. M-a înzestrat Dumnezeu cu o mână dreaptă, pentru că mulţi oameni au amândouă mâinile stângi şi nu pot sî traseze nici măcar o linie dreptă. Aşa că m-am apuacat să desenez”, a spus Severică Mitrache.
Un alt semn că este potrivit pentru această meserie a fost când în liceu a descoperit o greşeală într-o carte de desen a Editurii Tehnice. A primit o scrisoare în care cei de la editură îl felicitau şi îi mulţumeau.

A făcut Stadionul 1 Mai


După terminarea facultăţii a ajuns stagiar la Slatina şi făcut parte din echipa care a construit stadionul 1 Mai. „Am lucrat la stadion şi a fost incredibil să văd cum ceea ce deseneam seara, dimineaţa se construia. Au lucrat toţi marii constructori din judeţ”, a povestit arhitectul.
Acum face parte din echipa care se ocupă de reabilitarea centrului istoric şi oferă consultanţă autorităţilor locale. „Am avut o întâlnire la primărie şi o să ofer sfaturile mele despre lucrările care trebuie făcute în zonă. Această lucrare trebuie să se facă bine, profesionist, să nu fie de umplutură pentru că aceste clădiri sunt unice şi mai pot rezista încă 20 de ani”, a spus Mitrache.
Atunci când nu stă în faţa plaşei sau a calculatorului, arhitectul se relaxează în atelierul lui, pictând flori. „Întotdeauna mi-am dorit să am atelierul meu pentru că în tinereţe pictam la Şcoala Populară de Artă. Este locul meu de suflet unde miroase a ulei de in, unde este dezordine, unde fac ce vreau, iar Gimmy este mereu alături de mine. Pictez peisaje şi flori, nu portrete, am făcut o singură dată un autoportret”, a spus arhitectul.


NĂSCUT
24 septembrie 1958, Timişoara
STUDII
Universitatea de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti
FAMILIE
Căsătorit, doi copii

Care sunt cele mai frumoase clădiri din oraş?
Casa Fântâneanu, Cinematograful Victoria, în general toate casele din centrul istoric. Îmi place şi Casa de Cultură a Sindicatelor. Oraşul Slatina estre frumos, în ansamblu.

Ce greşeli fac oamenii atunci când construiesc o casă?
Nu construiesc pentru sufletul şi nevoia lor. Cu foarte puţine excepţii, oamenii fac mai multe camere decât au nevoie. 90% dintre case sunt mult mai mari decât ar trebui şi nu sunt utilizabile. Mulţi folosesc replica „să fie deosebite”, dar ideea este că trebuie să fie mai mare decât a vecinului.



Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite