Slatina: Servicii gratuite pentru oltence la cabinetul de planificare familială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai 18 femei din judeţul Olt au apelat la serviciile gratuite oferite de cabinetul de planificare familială din Slatina în 2011.

Cu o simplă copie după buletin şi dovada de asigurat toate femeile din judeţul Olt care şi-au început viaţa sexuală îşi pot face testul Babeş Papanicolau, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, la Cabinetul de planificare familială din incinta fostului „Cuptor de aur“ din Slatina. Numai că persoanele care ştiu acest lucru sunt puţine la număr, iar cele care nu cunosc serviciile oferite de acest cabinet preferă să meargă la clinicile particulare unde plătesc între 50 şi 100 lei pentru acest test, numărul femeilor care merg la cabinetele de ginecologie particulare din oraş ajungând la 70 de persoane lunar. Şi vaccinul împotriva cancerului de col uterin, care costă aproximativ 400 lei, se face gratuit la Cabinetul de planificare familială. Acestea reprezintă numai o parte dintre serviciile oferite. „Femeile mai pot face gratuit controalele ginecologice, de asemenea tratăm bolile cu transmitere sexuală, eliberăm certificate prenupţiale şi oferim consiliere tinerilor aflaţi la început de drum. Eliberăm contraceptive gratuit şi oferim sfaturi cu privire la folosirea metodelor de contracepţie“, a spus Doina Deaconu, medic primar medicină familie şi competenţă în planificare.

„Când se scrie în presă vin multe femei“

Chiar şi aşa femeile din judeţ nu stau la coadă la uşa cabinetului, iar cele din zona rurală trec foarte rar pragul acestuia. „18 femei am consultat de la începutul anului. Vin şi persoane de la ţară dar mai rar pentru că se confruntă cu problema transportului. Noi încercăm să ne promovăm pe toate căile, dar mai ales atunci când se scrie în presă despre noi vin mai multe femei“, mai spune medicul Doina Deaconu. Potrivit acesteia cele mai tinere paciente sunt fetiţele de 12 ani care s-au grăbit să-şi înceapă viaţa sexuală.

INFO BOX
Contraceptive gratuite


Elevii, studenţii, şomerii, femeile fără venituri şi cele din mediul rural cu sau fără venit beneficiază gratuit de pilule contraceptive, prezervative, contraceptive injectabile, sterilet sau metode de barieră. Cabinetul de planning mai are acum în stoc doar câteva prezervative şi contraceptive injectabile, însă se aşteaptă şi alte metode de contracepţie.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite