Slatina: De astăzi se pune TVA pe morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali slătineni au discutat ieri după-amiază rectificarea externalizării cimitirului prin introducerea TVA la tarifele, taxele şi concesiunile locurilor de veci în cimitirele Strehareţi. De astăzi, moartea costă cu 24% mai mult la Slatina, după discuţii aprinse hotărârea fiind aprobată.

S-a lăsat cu contre dure ieri la şedinţa Consiliului Local Slatina. Proiectul care a generat discuţii a fost cel privind aprobarea perceperii de TVA la taxele, tarifele şi concesiunile locurilor de veci percepute în cimitirele Strehareţi, aspect omis la externalizarea serviciului către SC Ecumenic Funerar SA. Consilierul Constantin Popescu a sărit ca ars: „N-am auzit până acum de taxe, impozite sau amenzi cu TVA. Dacă-mi arătaţi vreo amendă cu TVA, eu îmi pun capul jos. De aici reiese că cetăţenii vor plăti TVA la amenzi, taxe şi impozite cu TVA. Nu se poate, nicăieri în ţară nu s-a pomenit aşa ceva!”.
Chiar dacă viceprimarul Ana Anghel a explicat că este vorba doar de titulatură, iar consilierul Marin Gubandru a spus că societatea concesionară trebuie să plătească TVA, Opoziţia nu s-a lăsat înduplecată. „Propun să amânăm proiectul. Problema este că de fapt acest TVA va fi plătit în final de cetăţeni. Mi se pare aberant să pui TVA la o taxă de concesionare a locului de veci.”, a spus Cristi Bircea.
Amendamentul privind amânarea a fost respins şi, chiar dacă Popescu a strigat că „moartea costă la Slatina cu 24% mai mult”, doar opt colegi au votat împotrivă ori s-au abţinut, astfel că hotărârea a trecut.

„Orice lucru care se taxează ne deranjează. În acest caz, nu este bine că s-a pus TVA, chiar dacă e o afacere pentru concesionarul serviciului, pentru că în fond este terenul primăriei şi se lucrează cu persoane fizice”, este de părere slătineanul Ion Măcău.

„Atunci când s-au calculat aceste tarife, pe baza unui deviz, primăria nu era plătitoare de TVA. Acum, serviciile fiind asigurate de o societate, aceasta trebuie să plătească TVA. Mă afectează decizia, pentru că şi aşa tarifele sunt destul de mici. Banii nu intră la mine în buzunar!”, declară administratorul cimitirului, Iliuţă Marin.

image

Din lista taxărilor mai lipseşte doar cea pentru pază

Taxa de întreţinere este de 2,7 lei pe metru pătrat pe an, iar un loc de veci are trei metri pătraţi. Concesionarea unui loc de veci pentru şapte ani costă 100 de lei, pentru 15 ani 160 de lei, iar pentru perioada maximă de 25 ani 200 de lei. Săpatul unei gropi simple costă 110 lei, o groapă zidită 565 de lei, iar una turnată din beton 500 de lei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite