Slatina: Răzvan Ionescu, pianistul pasionat de taekwondo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Ionescu
Răzvan Ionescu

Îşi împarte timpul între şcoală, muzică şi arte marţiale. A obţinut numeroase premii la concursuri de pian, dar şi de română, matematică, cultură generală.

Băiatul de numai 10 ani şi-a descoperit de mic pasiunea pentru muzică. În urmă cu patru ani a început să studieze pianul la Şcoala de Muzică de la Colegiul Nicolae Titulescu din Slatina. „Îmi doream să studiez un instrument muzical, dar nu ştiam ce. Am auzit de la cineva care studia pianul cât de interesant este şi l-am ales şi eu. Mi se pare plăcut şi relaxant“, povesteşte Răzvan Ionescu.

Are centură verde

Merge de patru ori pe săptămână la cursurile de pian, însă pentru a reuşi în acest domeniu, exersează şi acasă. Experienţa celor patru ani l-a ajutat la concursurile şi olimpiadele de pian la care a participat. „Am mers la Concursul Naţional Pro-piano la Craiova unde am obţinut locul III şi la Olimpiada Regională tot la Craiova, unde am luat locul II“, explică pianistul.

Emoţiile i-au creat probleme la început, însă zecile de audiţii muzicale la care a participat l-au ajutat să scape de ele. „Am fost şi eu emoţionată la început, era normal. Dar în ultimii doi ani, datorită experienţei, am fost încrezătoare“, mărturiseşte băiatul.

Pianul nu este singura sa pasiune. De un an de zile ia lecţii de taekwondo, are centura verde, iar din luna martie va merge şi la competiţii sportive. Dar până să se înscrie la acest sport, a mers şi la tenis, dans şi înot, însă niciunul dintre acestea nu l-a convins. „Părinţii au vrut ca eu să fac un sport de care să mă ţin şi să-mi placă. Am fost la tenis, înot, dansuri şi apoi la taekwondo. Mi-a plăcut cel mai mult taekwondo şi pentru că fac multă mişcare, dar şi pentru atitudine“, spune Răzvan.

Participă la concursuri şcolare din clasa I

Chiar dacă activităţile extraşcolare îi ocupă destul de mult timp, şcoala este o prioritate pentru el. Din clasa I a început să participe la concursuri de limba română, matematică, dar şi de cultură generală. „La majoritatea concursurilor la care am participat am fost premiat. Din primul an de şcoală am fost la competiţii“, explică Răzvan.

Dacă este întrebat ce vrea să se facă când va fi mare, pianistul răspunde simplu: „Dar ce trebuie să ştiu de la vârsta asta?“. Poliţist, jandarm, profesor de pian sau chiar şef sunt meseriile care i-au făcut cu ochiul, dar este prea mic să-şi facă planuri de viitor. Tot ce ştie este că pianul va ocupa întotdeauna un loc aparte în sufletul lui. „Aş vrea să ajung un pianist cunoscut. Orice carieră aş alege, pianul va fi întotdeauna special pentru mine“, mărturiseşte băiatul.

Întrebări şi răspunsuri

Ai vreun model pe care îl urmezi în viaţă?
R.I.: Am mai multe modele. În primul rând părinţii mei pentru că îmi explică lucruri pe care eu nu le ştiu. Doamna profesoară de pian, Lili Mustăţea pentru că mă ajută mult, dar şi profesorul meu de sport, Relu Costea, pentru că mă sprijină în activităţile sportive.

De ce calităţi are nevoie un copil pentru a cânta la pian şi pentru a face sport?
R.I.: Pentru a face taekwondo trebuie să aibă calităţi fizice, iar pentru pian trebuie să aibă ureche muzicală. Pe lângă aceste lucruri, unul dintre cele mai importante lucruri este sacrificarea timpului liber. Numai exersând poţi să reuşeşti într-un domeniu.

Ce-i place
„Ador să cânt la pian. Prefer calculatorul, în special internetul şi jocurile, dar şi play station-ul. La şcoală matematica şi istoria sunt materiile mele preferate. În timpul liber mă joc cu copiii pe afară, dar nu am timp pentru asta. Apreciez oamenii sinceri şi buni la suflet.“

Ce nu-i place
„Urăsc când părinţii mei îmi fac un program suplimentar încărcat chiar dacă ştiu că ei îmi vor binele şi îmi deschid un orizont pentru ca mai târziu să aleg eu ce îmi place. Nu suport oamenii răi şi pe cei care mint şi care şi-au făcut un obicei din asta.“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite