Slatina: Războiul decontărilor îi lasă pe medici fără leafă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina nu şi-au primit luna aceasta salariile, suma de recuperat de la CAS pe 2010 fiind de 15,2 milioane lei. Managerul Nicu Vladu a refuzat să semneze contractul cu CAS, spunând că sumele alocate îl forţează să facă disponibilizări şi să închidă unele secţii.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a intrat în conflict cu Casa de Asigurări de Sănătate Olt privind sumele alocate pentru serviciile medicale efectuate în septembrie - decembrie 2010 şi cele pentru ianuarie- martie 2011. Managerul Nicu Vladu acuză conducerea Casei de faptul că nu i-au fost alocaţi decât banii pentru salarii şi tichetele de masă şi refuză să semneze actul adiţional privind prelungirea contractului de furnizare servicii medicale pe 2011. Refuz ce l-a costat deja luna aceasta neplata salariilor celor 2792 de angajaţi.

image

Neînţelegerea dintre managerul Vladu şi preşedintele Ciocan va fi mediată de o comisie naţională

„Spitalul este un producător de servicii medicale de 7,8 - 8 milioane lei pe lună, înregistrează 4800 de internări continue, 2000 de internări de zi şi 18.000 de consultaţii în Ambulatoriul de specialitate. Pe septembrie a fost trecută în buget suma de 5,2 milioane lei, ceea ce înseamnă doar 3400 de internări, pe octombrie 300 de servicii, iar pe noiembrie şi decembrie câte 28. Am primit apoi 9,8 milioane lei, ce nu au acoperit septembrie şi decembrie, iar noiembrie a rămas descoperit cu 5 milioane. Pentru 2010 avem de recuperat 15,2 milioane lei. Pentru ianuarie – martie 2011 ne-au fost alocaţi doar 19,6 milioane lei”, spune managerul.
Acesta a informat ieri Consiliul Medical al spitalului cu privire la situaţia de blocaj a salariilor. „Voi merge la Comisia de Mediere. Dacă iau aceşti bani, înmormântez spitalul prin arierate sau trimit oamenii acasă. Am sesizat şi Colegiul Medicilor, şi Sindicatul Medicilor.”, spune Vladu.

Servicii fără bază legală

Preşedintele CAS Olt spune că nesemnarea contractului pune spitalul în situaţia de a efectua servicii fără bază legală. „Problema mea cu Spitalul Slatina, din punct de vedere legal, nu există, atâta timp cât nu am primit niciun răspuns dacă e sau nu de acord cu semnarea actului adiţional. Bolnavii şi angajaţii spitalului vor avea de suferit. Este posibil ca acest contract să cadă şi nu ştiu de unde va lua banii. Are dreptate că nu pot să funcţioneaze numai cu banii de salarii, dar astea sunt sumele alocate de la Casa Naţională. Nici alte spitale n-au primit mai mult, sunt în aceeaşi situaţie. Sperăm într-o suplimentare în luna februarie. Dacă nu semnează prelungirea contractului, face servicii fără bază legală. Am bani în cont pe care nu pot să-i dau pentru că n-a semnat. Pentru decembrie 2010, ianuarie, februarie şi martie 2011 Oltul a primit  31,3 milioane, din care 64% pentru Slatina, iar restul pentru celelalte 6 spitale. Dar toţi managerii au semnat.”, declară Florin Ciocan.
Blocarea salariilor la SJU poate dura mai bine de o lună, timp necesar Comisie de Arbitraj pentru a se pronunţa.

Cadrele medicale, de partea managerului

Cadrele medicale ale spitalului susţin demersul managerului Vladu, chiar dacă li se întârzie plata salariilor şi au încredere că vor avea câştig de cauză la Comiaia de Mediere. „Întârzierea afectează multe persoane, mai ales pe cele care au rate la bănci. Însă suntem siguri că plata se va face, pentru că la Comisia de Mediere ni se va face dreptate, aşa cum ni s-a mai făcut şi în decembrie, când am primit cel de-al 13-lea salariu şi bonurile de masă pe două luni. Dacă ar fi fost semnat contractul, ar fi însemnat ca spitalul să piardă 200 miliarde vechi, iar spitalul ar fi înregistrat arierate. Managerul face bine că insistă”, ne-a declarat medicul Mircea Andriţoiu.

De aceeaşi părere este şi Roxana Dragomir, lider Sindicat Sanitas: „Este vorba de o mică întârziere. Salariile se vor lua, nu încape îndoială. În câteva zile se va pronunţa Comisia de Mediere. Într-un fel sau altul se va semna contractul. Se va găsi o formulă, pentru că nesemnarea poate însemna chiar închiderea spitalului. Cu siguranţă nu se va ajunge acolo”.
"Managerul are perfectă dreptate. Casa nu ne poate impune o sumă de bani cu care să nu ne  putem plăti decât salariile şi tichetele de masă. Nu se poate să nu fie plătit niciun serviciu medical în ianuarie - martie, nu putem lăsa oamenii să moară la poarta spitalului! Chiar dacă ni se întârzie plata salariilor, trebuie să fim solidari cu demersurile managerului, nu face Casa politici de sănătate, nu poate condiţiona actul medical. Federaţia noastră a făcut, la rându-i, demersuri la Cana Naţională", spune juristul Octavian Iana, reprezentant Sindicatul TESA al Spitalului Judeţean.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite