Slatina: Radu Căpuci, salvatorul de la Ambulanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează de mai bine de 10 ani ca medic, iar în urmă cu 3 ani şi-a început cariera la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt. Este cel mai fericit atunci când salvează o viaţă, acesta fiind şi motivul pentru care a ales medicina.

Încă de pe băncile şcolii generale şi-a dorit să fie medic, chiar dacă părinţii îl vroiau preot. Nu a ales medicina pentru salariu sau pentru siguranţa locului de muncă ci pentru că i-a plăcut să ajute oamenii. „Am vrut să fac lucruri bune în viaţă, şi am considerat că meseria de doctor este cea mai potrivită pentru mine. Dar acum mi-am dat seama că aş fi preferat să fac medicină veterinară. E mai plăcut să lucrezi cu animăluţele. Atunci când am ales medicina nu m-am gândit că aş putea fi medic veterinar“, a spus Radu Căpuci. După terminarea facultăţii a făcut un an de stagiatură la Spitalul Judeţean Slatina.

Psihiatria, preferata sa

A lucrat apoi 3 ani la un spital de psihiatrie de lângă Bucureşti şi au urmat alţi 3 ani de rezidenţiat la Medicină de Familie la Craiova. După un an ca medic de familie la Icoana s-a angajat la ambulanţă. „Aici ar fi foarte frumos dacă am avea sprijinul populaţiei. Oamenii trebuie să înţeleagă că le vrem binele şi dacă ne ajută cu o vorbă bună contează foarte mult pentru noi. Aş vrea o colaborare mai bună între oameni şi noi“, a mărturisit medicul. Psihiatria i-a plăcut cel mai mult şi plănuieşte ca din toamnă să urmeze un doctorat şi să se specializeze în urgenţe psihiatrice, pentru că spune doctorul, România are nevoie de specialişti în acest domeniu.

Vrea să plece peste hotare

Ca mulţi dintre medicii colegi de generaţie cu el, şi Radu se gândeşte să plece în străinătate să-şi practice meseria. „Zilnic mă gândesc la asta. Aştept să termine soţia mea rezidenţiatul şi atunci vom lua împreună o hotărâre serioasă. Am destule oferte dar nu aş pleca pentru un salariu mai mare sau pentru condiţii de muncă mai bune ci pentru copilul meu, care vreau să să crească într-o societate bună. Cred că o să aleg o ţară nordică, Germania sau Olanda“, a precizat Radu. Pentru că are câţiva ani de medicină în spate, medicul îi poate sfătui pe tinerii care aleg această profesie. „Să nu se aştepte că o să câştige foarte mulţi bani sau la prea multe bucurii. Trebuie să-şi practice meseria cu drag şi să le placă să-i ajute pe oameni. Sunt destule momente frumoase în cariera noastră. De exemplu eu, şi nu cred că sunt singurul caz, am avut pacienţi pe care i-am salvat şi dacă i-am întâlnit ulterior au ştiu să-mi mulţumească, iar asta contează foarte mult. Dar medicina are foarte multe specializări, contează să o alegi pe cea care îţi place cel mai mult“, explică medicul.




Profil
NĂSCUT. 12 mai 1976, Slatina
STUDII. Facultatea de Medicină din Sibiu, rezidenţiat Medicină Familie Craiova
FAMILIE. Căsătorit, are o fetiţă

Ce-i place
•• „Să practic sport dar din păcate timpul nu-mi prea permite. Ador să-mi petrec timpul liber împreună cu familia. Apreciez oamenii sinceri, dar nu prea mai întâlnesc astfel de persoane. Îmi plac oamenii cu bun simţ“.

Ce nu-i place
•• „Nu sunt o persoană mofturoasă şi nu am prea multe lucruri care nu-mi plac. Şi chiar dacă sunt lucruri pe care nu le fac cu plăcere, le fac de nevoie. Nu suport să fiu minţit şi nici să mint, prefer adevărul oricât de dureros ar fi. Urăsc violenţa şi fizică şi verbală“.

Întrebări şi răspunsuri

•• Care sunt cele mai frumoase momente în meseria de medic?
R.C.: Cred că cea mai plăcută situaţie în urgenţe este atunci când resuscitezi un stop cardio-respirator. E o senzaţie pe care nu poţi s-o descri în cuvinte atunci când găseşti un om mort, şi reuşeşti sî-l învii, să-i bată inima din nou. Şi cel mai rău te simţi atunci când nu poţi face nimic oricât de mult ţi-ai dori.

•• Ce părere aveţi despre sistemul de şpagă din medicina română?
R.C.: Vine din vechime, este o chestie comunistă. Pentru că medicii au avut dintotdeauna salarii mici, au fost încurajaţi şi lăsaţi să primească mici cadouri sau şpagă. Sunt convins că în medicina română nu există un medic care te lasă să mori dacă nu-i dai bani. Dar şpaga este o chestie veche care o să treacă foarte greu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite