Slatina: Procurorii DIICOT - Olt au destructurat o grupare specializată în înşelăciuni pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi tineri din judeţul Olt, printre care şi un minor, au fost săltaţi de poliţişti, fiind duşi la audieri.

Poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Olt, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT.– Biroul Teritorial Olt, au efectuat astăzi 14 percheziţii în Slatina, Caracal, Scorniceşti, Hotărani, Bucureşti şi Otopeni, pentru a prinde un grup infracţional specializat în înşelăciuni prin intermediul Internetului. Oamenii legii au ridicat 13 persoane: Florin Dumitru Tudor, de 22 de ani, Marius Ripeanu, de 23 de ani, Dan Alexandru Andreapolus, de 22 de ani, Marian Florin Gavrilă, de 34 de ani, livia Stanciu, Adrian Bica de 23 de ani, toţi din municipiul Caracal, Gabriela D., de 22 de ani, oraşul Otopeni, Radu Robert Tudor, de 25 de ani, Dumitru Cezar, Zubas, de 30 de ani, ambii din Slatina, Cosmin Ionuţ Tudor, de 26 de ani, din oraşul Scorniceşti, Adrian Bogdan C., de 17 ani, Gabriel Alexandru I., de 22 de ani, ambii din satul Hotărani, comuna Fălcoiu şi Marta Manoli, de 24 de ani,din Mioveni, judeţul Argeş.

“Este vorba despre o grupare infracţională formată din mai multe persoane care, în ultimele şase luni, a înşelat destui cetăţeni străini, prejudiciul stabilit până în prezent fiind de peste 100.000 euro. Aceştia postau pe site-urile specializate anunţuri din care rezulta că sunt firme ce au ca profil de activitate comercializarea autoturismelor sau autocamioanelor, le ofereau spre vânzare la preţuri atractive şi le spuneau clienţilor că trebuie să vireze un avans pentru a le opri maşina dorită. Anunţurile erau false şi, după achitarea avansului, clientul nu mai avea cu cine să discute”, a spus comisarul-şef Silviu Văcaru, comandantul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova.

Cereau avans între 4.000 şi 16.000 de euro

Potrivit procurorilor DIICOT, în decursul ultimelor 5 luni, membrii reţelei au înşelat mai mulţi cetăţeni străini, din Turcia, Polonia, Grecia, Germania, Franţa, Slovenia, cu suma de 100.000 Euro, prin postarea de licitaţii fictive pe site-uri de comerţ electronic, oferind spre vânzare TIR – uri, camioane şi autoturisme. Aceştia intrau pe diferite site-uri, alegeau maşina care le plăcea, solicitau toate documentele prin e-mail susţinând că ar vrea să o cumpere şi le modificau.
Fotografiile maşinilor şi documentele falsificate erau apoi publicate pe pagini web înfiinţate de ei, iar preţurile afişate erau  foate mici, astfel încât să atragă destui cumpărători. În momentul în care “agăţa” clientul, acestuia i se explica faptul că trebuie să dea o sumă de bani în avans, pentru a fi sigur că i se opreşte maşina dorită. Avansul varia între 4.000 şi 16.000 euro.

Poliţiştii au ridicat şi un autoturism

Tinerii sunt cercetaţi pentru infracţiunile de constituire sau aderare la grup infracţional organizat, înşelăciune, acces fără drept la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea de date informatice într-un sistem, în scopul obţinerii de beneficii materiale, urmând să fie dispuse măsurile necesare la finalizarea audierilor.
În urma percheziţiilor a fost indisponibilizat şi un autoturism, proprietatea lui Florin Tudor. Pentru faptele comise, cele 13 persoane riscă ani grei de închisoare.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite