Slatina: Primii bebeluşi feriţi de îmbolnăvirea retardului mintal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşilor le-au fost recoltate probe de sânge de la nivelul călcâiului
Bebeluşilor le-au fost recoltate probe de sânge de la nivelul călcâiului

Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina au recoltat ieri primele probe la nou-născuţi pentru depistarea celor două afecţiuni care pot provoca retardul mintal la copii. Este vorba despre afecţiunile fenilcetonuria şi hipotiroida, care netratate la timp, pot duce la această boală.

Şase bebeluşi au fost supuşi examenului, iar probele reoltate au fost trimise la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului Bucureşti. “Procedura de recoltare este foarte simplă şi nu este traumatizantă pentru bebeluşi. Se lucrează cu nişte ace mici, fine, şi nu este durerosă”, a explicat medicul Eugenia Cârjan, şefa secţiei de Neonatologie a spitalului din Slatina. Analizele sunt gratuite şi sunt obligatorii pentru toţi bebeluşii din judeţul Olt.  “Este vorba despre un Program Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului. În a treia zi de viaţă, nou-născuţilor li se vor recolta două picături de sânge din călcâi”, a spus Ramona Lesnic, medic primar în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Olt.

Cristina Diana Ţurlan, una dintre mămicile celor şase nou-născuţi

Cristina Diana Ţurlan, una dintre mămicile celor şase nou-născuţi

“Sunt foarte bune aceste analize”

Copiii vor avea un diagnostic la trei săptămâni după recoltarea acestor probe. Cei care vor fi depistaţi cu una dintre afecţiunile fenilcetonuria sau hipotiroida vor face tratament gratuit. Mămicile spun că iniţiativa Minsiterului Sănătăţii este binevenită. “Sunt foarte bune aceste analize pentru că e spre binele copiilor. M-am bucurat când a venit doamna doctor în salon şi mi-a spus despre ce este vorba”,  a spus Cristina Diana Ţurlan, de 26 de ani, din Scorniceşti, una dintre mămicile bebeluşilor. 


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite