Slatina: Primăriile nu au bani să plătească transportul dascălilor navetişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Adrian Stârcu vine de la Craiova la Găneasa pe banii săi
Profesorul Adrian Stârcu vine de la Craiova la Găneasa pe banii săi

Peste 200 de profesori merg de câteva luni la serviciu pe banii lor. Consiliile locale spun că nu au bani pentru decontarea transportului dascălilor navetişti.

Adrian Stîrcu are 30 de ani şi este profesor de istorie la Şcoala cu clasele I-VIII Găneasa. Locuieşte în Craiova şi pentru a ajunge la locul de muncă face naveta, cheltuind astfel un sfert din leafa sa. „De anul trecut din octombrie nu mi-am mai primit banii pentru navetă, adică 250 lei pe lună. Mă gândesc în fiecare zi să renunţ la învăţământ“, spune dezamăgit profesorul. În situaţia lui sunt alte 200 de cadre didactice care merg la serviciu pe banii lor, deşi legea prevede decontarea navetei. Zece primării nu au bani pentru decontarea transportului dascălilor. „Astfel de probleme sunt la Găneasa, Redea, Fălcoiu, Oporelu, Valea Mare, Bobiceşti, Teslui, Cârlogani, Bărăşti şi Crâmpoia“, a precizat prof. Ionel Barbu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Olt. Sindicalistul avertizează că numărul consiliilor locale care nu mai decontează naveta dascălilor este în creştere.

27 de dascăli navetişti la Şcoala Găneasa


Primarii dau vina pe criza financiară. „Din ianuarie nu am mai avut bani pentru a le deconta naveta. Trebuie să facem şi noi bugetul, să rezolvăm priorităţile şi dacă găsesc o cale legală, eu o să le dau bani“, a spus Spiru Răduleţ, primarul comunei Teslui.
La Şcoala cu clasele I-VIII Găneasa din 37 de cadre didactice, 28 sunt navetişti. Aceştia nu şi-au mai primit banii pentru transport din luna octombrie a anului trecut. Profesorii sunt disperaţi, mulţi dintre ei cheltuiesc chiar şi jumătate din salariu pe navetă. „Şi eu sunt în această situaţie alături de alţi 27 de colegi. Din luna octombrie nu ne-am mai primit banii, deşi ne-am plâns de nenumărate ori la primărie ni s-a spus că nu sunt bani. Până acum estimăm că au să ne dea 2.000 lei“, a precizat Claudia Neacşa, directorul Şcolii Găneasa, care face naveta pentru a ajunge la şcoală.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite