Slatina: Primăria a declarat război comercianţilor de etnobotanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul şi produsele weed-shopului din spatele Casei de Cultură, curiozităţi pentru tineri
Preţul şi produsele weed-shopului din spatele Casei de Cultură, curiozităţi pentru tineri

„Vise” interzise. Începând de ieri, prin hotărâre de consiliu local, în municipiul Slatina sunt interzise magazinele de vise, amenzile ajungând la 5.000 de lei. Numai farmaciile vor avea voie să comercializeze substanţe stupefiante.

Urmând exemplul mai multor administraţii din ţară, Primăria Slatina a decis să stopeze comercializarea plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope. Consilierii municipali au aprobat o hotărâre care prevede că, începând de ieri, se interzice în municipiul Slatina comercializarea, depozitarea, fabricarea, distribuţia, deţinerea, oferirea, transmiterea, achiziţionarea, producerea, intermedierea şi utilizarea acestor substanţe. Excepţie vor face numai farmaciile.

Amenzi de până la 5000 de lei
„Ne aşteptăm să întâmpinăm rezistenţă din patea comercianţilor, însă este de datoria noastră să intervenim. Toate elementele care vizează interesul general al sănătăţii populaţiei unui oraş impun, cu caracter de urgenţă, luarea unor măsuri administrative de interzicere. Pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătatea publică consumul anumitor plante şi substanţe, din cauza intoxicărilor pe care le produc şi riscului de abuz, constituie un semnal de alarmă pe care autorităţile publice  trebuie să-l ia în considerare şi să întreprindă toate măsurile legale de care dispun pentru a interzice această activitate”, susţine viceprimarul Dan Bălăşescu.
Amenda pentru cei care nu respectă decizia consiliului local este cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de lei. Produsele vor fi confiscate şi distruse. De asemenea, vor fi confiscaţi şi banii încasaţi din vânzarea produselor, iar activitatea societăţilor în cauză va fi suspendată.

„Vise” lângă Casa de Cultură

Potrivit autorităţilor, în Slatina ar funcţiona trei astfel de magazine, însă nimeni nu ştie exact nici numărul, nici locaţia lor. Unul dintre acestea se află chiar în spatele Casei de Cultură a Tineretului. Deşi magazinul, aparţinând unei firme bucureştene, are afişat program non stop, activitatea se desfăşoară cu precădere seara. Pliculeţele cu marfă sunt expuse în vitrină, cu preţuri, spre interesul tinerilor care trec prin zonă, majoritatea copii de nici 15 ani. Nu se specifică substanţa, doar denumirea ciudată: Pure extra 0,5g - 50 de lei; Pure by magic 0,5g - 50 lei, 0,25g- 30 lei; Flower magic powder 0,3g - 35 lei; Diesel power - 30 lei, Vision 3D - 30 lei, Havana weed - 30 lei. Comercianţii din apropiere se feresc să dea declaraţii. În schimb, trecătorii se declară total împotriva acestor magazine. „E bine, doamnă, că interzice primăria porcăria asta. Să moară lumea? Am ajuns să-şi cumpere copiii moartea. Unii n-avem ce mânca, iar alţii fumează iarbă”, spune indignată Giorgiana Traşcă.
In urmă cu circa două săptămâni, Protecţia Consumatorilor, împreună cu Poliţia Economică şi Crima Organizată - Olt au confiscat de la un weed-shop sute de plicuri cu substanţe halucinogene, iar patronul a fost sancţionat pentru neafişarea corectă a preţurilor şi pentru că instrucţiunile de utilizare nu erau traduse în limba română. În Slatina, un singur caz de intoxicaţie cu substanţe halucinogene a fost mediatizat, în luna februarie un bărbat de 34 de ani ajungând la Urgenţe după ce a consumat una dintre substanţe.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite