Slatina: Prevenţie în rândul persoanelor vârstnice împotriva bolilor sezonului rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorii Niculae şi Bobeş (foto stânga) au vorbit despre sprijinul oferit vârstnicilor de către DSP şi Asistenţa Socială
Directorii Niculae şi Bobeş (foto stânga) au vorbit despre sprijinul oferit vârstnicilor de către DSP şi Asistenţa Socială

Direcţia de Sănătate Publică Olt a demarat campania de informare a persoanelor vârstnice privind metodele de evitare a îmbolnăvirilor pe timpul sezonului rece. Subiectul a constituit astăzi tema şedinţei de dialog civic organizată la Prefectura Olt.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Olt Adela Bobeş şi directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Slatina au venit ieri în faţa reprezentanţilor persoanelor vârstnice pentru a expune măsurile întreprinse de unităţile pe care le reprezintă privind prevenrea riscului la care sunt expuse aceste persoane în perioada de iarnă. Plecând de la premisa că „vârstnicii reprezintă un segment destul de important din populaţia totală şi au o fragilitate imunologică, metabolică, vasculară, osoasă mai accentuată decât tinerii şi adulţii, ceea ce explică frecvenţa mare de boli cronice peste care se suprapun şi numeroase afecţiuni acute”, directorul Bobeş a punctat măsurile avute în vedere de către instituţiile sanitare: pregătirea spitalelor pentru a primi de urgenţă vârstnici cu probleme, notificări către farmacii pentru a asigura stocul de medicamente cerute în această perioadă, vaccinarea antigripală, pregătirea ambulanţelor pentru a interveni în toate localităţile din judeţ, supravegherea medicală a vârstnicilor şi gravidelor din locaţiile unde nu se poate interveni la timp dacă ninge abundent. Săptămâna trecută, la Slatina s-a demarat o primă întâlnire vârstnici- personal medical, din cadrul campaniei de informare a DSP, urmând ca asemenea întâlniri să se organizeze în fiecare oraş.
Tudor Rădulescu, director CAR Pensionari Slatina, a vorbit despre greutăţile vârstnicilor, mulţi neglijându-şi tratamentul din cauza lipsei banilor şi având o alimentaţie proastă: „Cuţitul şi pâine e în mâna dumneavoastră (n.r. referitor la prefectură şi consiliul judeţean). În mâna noastră e doar vorbe goale. Majoritatea bătrânilor nu au nici măcar posibilitatea să se hrănească bine.”
Directorul Marian Niculae a arătat că vârstincii reprezintă 15% din beneficiarii venitului minim garantat, 35% din beneficiarii ajutorului pentru încălzirea locuinţei, toţi beneficiază de transport gratuit pe raza Slatinei, sunt 45% din beneficiarii celor cinci metri cubi de apă oferiţi gratuit de primărie. La Clubul Pensionarilor, peste 4000 de vârstnici îşi pot petrece timpul liber socializând, distrându-se, intrând în legătură cu reprezentanţii instituţiilor publice şi chiar beneficiind de igienă corporală o dată pe săptămână.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite