Slatina: Preoţii dau Agheasmă la robinet, de Bobotează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credincioşii au luat Agheasmă de la robinete
Credincioşii au luat Agheasmă de la robinete

Oamenii nu mai stau afară, în gerul Bobotezei, să asiste la slujba de sfinţire a Apei şi să fie botezaţi de preot. Iau Agheasma gata sfinţită din butoaiele de la biserici şi pleacă acasă.

Din ce în ce mai puţine biserici din oraş mai păstrează slujbele tradiţionale de Bobotează. Momentul mult aşteptat, în care enoriaşii ies în curtea lăcaşului de cult să vadă cum preotul bagă crucea în apa care se sfinţeşte, este sărit de unii preoţi. „Fiecare preot organizează slujba de sfinţire a Apei aşa cum consideră. În general slujba pentru Agheasma Mare se face afară, între 11.30 şi 12.30“, a spus părintele Alexandru, secretarul Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.
Credincioşii care au venit să ia astăzi Agheasmă de la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au umplut sticlele de la robinetele amplasate în curtea lăcaşului de cult. „Este bine că nu mai stăm în frig până se termină slujba, luăm Agheasma şi plecăm. A fost o idee bună cu aceste robinete“, a spus Dianela Neacşu, o tânără care a venit astăzi la biserică.

Bătrânii vor slujbe tradiţionale

În timp ce tinerii se bucură că nu trebuie să mai stea ore întregi la biserică până la sfinţirea apelor, bătrânii caută slujbele tradiţionale. „Am venit la slujbă aici, la Mânăstirea Strehareţi, pentru că ştiam că iese părintele afară, să âi boteze pe enoriaşi şi să sfinţească apa cu crucea. Este un obicei frumos şi este păcat dacă se pierde“, a spus Maria Bădiţă, o femeie care a venit astăzi la Strehareţi.

Tradiţii populare de Bobotează


Apa sfinţită de Bobotează are puteri miraculoase. Vindecă boli şi nu se strică tot anul. Pe vremuri, preotul organiza slujba în apropierea unui râu în apele căruia arunca crucea. Mai mulţi bărbaţi se aruncau în apă să o găsească, iar cel care ruşea să aducă crucea la mal era ferit de boli tot anul.
Sărbătoarea Botezului Domnului , prăznuită pe 6 ianuarie, a fost insituită în amintirea botezului primit de Hristos de la Sfântul Ioan Botezătorul în apa Iordanului. „Agheasma mare se face atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii botează apoi casele creştinilor, cât şi în ziua de 6 ianuarie, după Sfânta Liturghie, când se sfinţeşte apa pe care o iau creştiniila acsele lor. Se spune că apa sfinţită de Bobotează se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămâne proaspătă, curată şi plăcută la gust, de parcă ar fi fost scoasă de curând din izvor“, a spus maica Irina, stareţa Mânăstirii Strehareţi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite