Slatina: Poliţia Locală îşi schimbă faţa! Primăria începe cu ţinuta, conducerea cu perfecţionarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Comunitară Slatina şi-a schimbat denumirea de la începutul anului şi a căpătat noi atribuţii. După cinci ani, primăria le schimbă şi ţinutele foştilor comunitari, îi şcoleşte şi îi testează, sperând ca astfel să-şi demonstreze şi eficienţa.

„Încercăm să schimbăm faţa Poliţiei Locale. Nu ştiu dacă vom reuşi să le schimbăm şi... obiceiurile. Vom începe cu achiziţionarea de echipamente în acest an, actualele ţinute fiind din 2005”, a declarat city-managerul Minel Prina.
Primăria a schimbat de la începutul anului denumirea poliţiştilor comunitari în poliţişti locali, iar acum le va schimba ţinutele. Schimbarea „obiceiurilor” cade acum în sarcina conducerii, directorul Adrian Pop anunţând perfecţionări şi testări: “Pe noile atribuţii, angajaţii noştri vor trebui instruiţi, perfecţionaţi şi testaţi. Verificarea cunoştinţelor se va face de la director şi până la ultima persoană. N-ar trebui să-şi facă probleme nimeni legat de pierderea locului de muncă, ci doar de modul de abordare, care trebuie făcut cu maximă seriozitate. Cursurile reprezintă cod roşu. Chiar vom fi mai mulţi- maximum 77, pentru a respecta indicaţia de un poliţist la 1000 de locuitori. Prezenţa noastră în stradă va fi din ce în ce mai bine simţită. Reprezentăm primăria şi suntem în slujba comunităţii!”, spune Pop.
Aşadar, poliţiştii locali vor avea în curând uniforme noi, dar şi o dotare ca la carte, din care nu va lipsi pistolul cu glonţ, pistolul cu muniţie neletală, bastonul cu şocuri electrice şi pulverizatorul de mână cu substanţe iritant-lacrimogene. Atribuţiile ce le revin sunt: de a menţine ordinea şi liniştea publică, atribuţii legate de circulaţia rutieră, având dreptul să oprească în trafic conducătorii auto, controlează lucrările de construcţii, verifică pieţele agroalimentare şi au atribuţii pe linie de protecţia mediului şi evidenţa persoanelor.

„Contestatarii poliţiei locale sunt cei care au încălcat legea!”
Directorul Pop spune că subordonaţii săi au o imagine negativă numai în ceea ce-i priveşte pe cei certaţi cu legea. „În general, în România există un mare vid de autoritate şi o reacţie adversă a populaţiei faţă de forţele de ordine. Cei mai mari contestatari ai eficienţei poliţiei locale sunt persoane care au încălcat legea şi au fost sancţionate. Însă dacă vin cu critici constructive, vom avea cea mai mare deschidere pentru a-i asculta. Prioritatea noastră este să creştem gradul de încredere a cetăţenilor pentru Poliţia Locală Slatina.”, spune Pop.

Uniforme de zeci de milioane

Dotarea comunitarilor cu ţinute în 2005 a generat un imens scandal, legat de valoarea de achiziţionare, considerată una prea mare în comparaţie cu calitatea. Pentru 60 de ţinute (pantalon, bluză de vânt, scurtă îmblănită, căciulă, caschetă, cămaşă, cravată), primăria a plătit unei societăţi din Corabia 1,40 miliarde lei vechi.
Pentru achiziţionarea de uniforme şi echipamente, în bugetul local de anul acesta a fost prinsă suma de 100.000 lei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite