Slatina: Poliţia Comunitară înjumătăţită de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

77 de poliţişti comunitari vor fi daţi afară printre ei fiind şi cei 25 care au picat în urmă cu 4 ani examenul psihologic, dar au fost reangajaţi prin decizia justiţiei.

Primăria Slatina va scăpa în sfârşit de poliţiştii comunitari. Jumătate dintre ei vor fi daţi afară în maxim o lună de zile după ce se va aplica reducerea de personal. „Vom disponibiliza 77 de poliţişti comunitari din cei 156 pe care îi avem la ora actuală. Este o măsură pe care trebuie să o luăm, dar plecarea acestor oameni nu va afecta siguranţa cetăţenilor”, a explicat primarul Darius Vâlcov.
Primăria a început în urmă cu câţiva ani un război cu poliţia comunitară. Autorităţile locale doreau desfiinţarea aceastui serviciu, dar legea nu le-a permis, aşa că prin implementarea unui sistem de supraveghere video, edilii sperau să mai reducă numărul comunitarilor. „În urmă cu 4 ani, 25 dintre poliţiştii comunitarui au fost declaraţi inapţi în urma examenului psihologic. I-am dat afară, dar ne-au acţionat în instanţă şi au câştigat. Am fost nevoiţi să îi reangajăm. Acum o să dea din nou examen şi în funcţie de rezultate, dar şi de performanţe, vom vedea cine o să plece şi cine o să rămână”, a spus Minel Prina, administrator public din cadrul Primăriei Slatina.

Camerele video înlocuiesc poliţiştii comunitari

În oraş au fost montate şi 30 de camere de luat vederi, iar sistemul de supraveghere al oraşului va fi extins la 150 prin accesarea unor fonduri europene prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană. „Acest sistem va înlocui poliţiştii comunitari şi este mult mai ieftin. Vom monitoriza întregul oraş, iar cetăţenii se vor simţi mai în siguranţă”, a precizat Prina.
În replică, conducerea Poliţiei Comunitare spune că prin reducerea personalului, vor renunţa şi la unele servicii, cum ar fi paza instituţiilor. „Se va merge numai pe acţiuni de linişte şi ordine publică. Se va renunţa la paza unor instituţii, obiective cum ar fi Casa Căsătoriilor, Primărie, muzeu”, a spus Antoanel Maricuţoiu, directorul Poliţiei Comunitare din Slatina.
„Eu nu văd rolul poliţiştilor comunitari. Beţivii stau în continuare pe băncile de la scările blocurilor, cerşetorii sunt pe străzi. Aceşti oameni nu prea fac nimic”, a spus Mihai Unghieru, de 32 de ani, agent comercial.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite