Slatina: Peste o mie de olteni au încasat necuvenit alocaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Maria Bănică declară că nici jumătate din debit nu a fost recuperat
Directorul Maria Bănică declară că nici jumătate din debit nu a fost recuperat

Cu voie sau fără voie, 1.126 de olteni au ţepuit statul cu peste 200.000 lei, încasând necuvenit alocaţii, indemnizaţii sau stimulente de creştere a copilului.

Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Olt (AJPS) are de recuperat debite de sute de mii de lei de la beneficiarii de alocaţii, indemnizaţie sau stimulent de creştere copil, după ce a făcut plăţi necuvenite. „Adevăratele mari debite s-au descoperit odată cu informatizarea. Acum beneficiarii de prestaţii sociale pot fi uşor verificaţi în baza de date şi putem identifica dacă o persoană a depus dosare în mai multe judeţe pentru aceeaşi prestaţie, de exemplu. Încercăm să recuperăm aceste debite”, declară directorul executiv Maria Bănică.
AJPS Olt a început anul cu un sold debitor de 117.168 lei, la care s-au mai adăugat în primele nouă luni ale acestui an 99.216 lei. Procentul de recuperare în acest an este de doar 44,24%, agenţia trebuind să mai recupereze 120.660 lei. Urmăriţi sunt în acest moment 628 de beneficiari. Într-un top al debitorilor, pe primul loc se situează cei cu alocaţie complementară (314), urmaţi de cei cu alocaţie de susţinere (183) şi indemnizaţie creştere copil (66).

Debitorii, urmăriţi şi executaţi silit de Finanţe

„Cauzele sunt multiple: netransmiterea în timp util de către primării a beneficiarilor de alocaţie decedaţi şi a altor documente generatoare de suspendări sau încetări de drepturi, realizarea de venituri profesionale de către cei care au beneficiat de indemnizaţie de creştere a copilului fără a anunţa acest lucru, beneficiarii nu comunică primăriei modificările privind componenţa familială, etc.”, declară Maria Bănică.
AJPS a transmis debitorilor decizii, a cerut sprijinul primăriilor în vederea recuperării şi face reţineri de la persoanele beneficiare de alte prestaţii. Direcţia Finanţelor Publice va urmări şi executa silit debite de 14.450 lei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite