Slatina: Paşapoartele biometrice, prea scumpe pentru olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Florea (stânga) preferă să îşi scoată un paşaport temporar pentru că e mai ieftin. FOTO: SV
Ion Florea (stânga) preferă să îşi scoată un paşaport temporar pentru că e mai ieftin. FOTO: SV

Reprezentanţii Episcopiei Slatinei  le recomandă credincioşilor să aleagă paşaportul temporar în locul celui biometric.

În prima zi de primire a cererilor pentru paşapoartele biometrice, oltenii nu s-au înghesuit la ghişee. Taxele de 270 de lei, dar şi cele 30 de zile de aşteptare până la eliberarea paşaportului i-au nemulţumit pe solicitanţi. „Aş fi vrut un paşaport electronic pentru nepotul meu, dar preţul mi se pare «piperat». Plus că trebuie să aşteptăm o lună până când este gata, iar nouă ne trebuie acum, înainte de Crăciun. O să facem paşaport temporar, că îl luăm mai repede“, a spus Ion Florea.
Taxele mai mari pentru paşaportul biometric au deranjat-o şi pe o tânără care voia să îşi facă documentul pentru a pleca în vacanţă. „Preţul noului paşaport mi se pare exagerat. O să optez tot pentru paşaportul temporar care este şi acesta destul de scump, dar măcar se eliberează imediat“, a spus Alina Diaconescu, de 24 de ani.
Cel care s-a încumetat să achite taxa de 270 lei şi să îşi lase amprentele digitale în baza de date a poliţiştilor a fost prefectul judeţului, Leonid Moisiu. Acesta a făcut fotografii şi a îndeplinit toate formalităţile, astfel încât să fie primul oltean cu paşaport biometric.

Paşaportul biometric are 50 de elemente de securitate

Şeful Serviciului de Paşapoarte, comisarul Ilie Călăraşu, a subliniat faptul că noile tipuri de paşapoarte electronice sunt recomandate pentru elementele de securitate pe care le conţin. „Acest nou paşaport are 50 de elemente de securitate şi amprentelele de la două degete pereche. Cei care, din motive religioase sau financiare nu doresc aceste paşapoarte noi, pot opta pentru paşapoartele temporare“, a spus Călăraşu.
Chiar dacă introducerea paşapoartelor biometrice în Olt este o mare realizare pentru autorităţi, reprezentanţii Bisericii descurajează această iniţiativă. „Episcopia Slatinei şi Roamanaţilor le recomandă oltenilor să refuze paşapoartele biometrice şi să le aleagă pe cele temporare“, a spus Andrei Vlădăreanu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite