Slatina: Până să redevină cinema, Victoria a ajuns hotel pentru vagabonzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflată în paragină, clădirea fostului cinema, veche de 78 de ani, a fost distrusă de flăcări joia trecută, primăria neluând până atunci nicio măsură de protejare.Clădirea fostului Cinema Victoria, deşi este monument istoric, nu era păzită. Uşile şi ferestrele au fost sigilate abia după incendiu.

Incendiul izbucnit în clădirea fostului cinematograf Victoria, preluată în septembrie 2010 de către Consiliul Local Slatina de la RADEF, putea fi evitat dacă i se asigura paza, aceasta fiind monument istoric. Potrivit reglementărilor privind protejarea monumentelor istorice, „În scopul protejării monumentelor istorice proprietarii şi titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice sunt obligaţi să asigure paza monumentelor istorice şi să ia măsuri pentru apărarea împotriva incendiilor”. Obligaţia care n-a ajuns însă să fie cunoscută şi de către actualul proprietar.

Intervenţie tardivă
Primăria a intervenit pentru protejarea clădirii abia a doua zi după incendiu. “Vineri, la ora 15,00, am pus grilaje la uşi şi ferestre. S-a sigilat tot, să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat”, ne-a declarat Mirela Pătru, director Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat. Cât priveşte paza care trebuia asigurată, reprezentanţii primăriei ridică din umeri şi ne plimbă de la unul la altul. „Nu avem structură de pază obiective, din lipsă de personal. Dacă am asigura paza, am mai avea cel mult două patrule pe stradă”, spune Adrian Pop, directorul Poliţiei Locale Slatina.
Doar şapte obiective sunt cuprinse de primărie în lista privind asigurarea pazei, pachetul fiind scos la licitaţie pe 22 februarie până pe 7 martie, cu o valoare estimată de 398.600 lei. Drintre cele 7 obiective nu face parte şi fostul cinema, dar nici Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, ci doar clădirea Primăriei Slatina, Direcţia Financiar Contabilitate, Parcul Piteşti, Parcul Eugen Ionescu, Esplanada, expo-parcul şi grădina zoologică.
Cinematograful nu mai funcţionează de peste 20 de ani. Clădirea construită în anul 1933, este situată pe strada Lipscani, nr. 42, şi are o capacitate de 150 de locuri, valoarea ei pe piaţă fiind de 2 409 lei.

image

Pompierii au intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă pentru a stinge focul

Primăria a preluat clădirea fostului cinema cu scopul de a o reabilita cu destinaţia de cinema sau sală d espectacole. Până acum a fost folosită doar ca hotel pentru oamenii străzii, care au şi reuşit să contribuie la deteriorarea ei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite