Slatina: PORTRET/ Narcisa Şerban a şcolit peste 10.000 de şomeri olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa Centrului de Formare Profesională din cadrul Agenţie pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt a calificat, recalificat şi reorientat profesional, în cei 11 ani de activitate, peste zece mii de olteni. Este pasionată de călătorii: a vizitat toate regiunile ţării şi marile oraşe europene.

A urmat o facultate de mecanică, însă nu a făcut o carieră în domeniu. Proaspătă absolventă, Narcisa Şerban s-a angajat în 1996 în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, la medierea muncii. „Mi-a plăcut încă de la început activitatea pe care o desfăşuram la agenţie, de aceea am şi rămas în sistem”, mărturiseşte ea. Din anul 1999 desfăşoară activitate de formare profesională, fiind numită şef de birou, iar în 2003, odată cu preluarea centrului de către agenţie, a devenit şefa Centrului de Formare Profesională.

11 ani de formare profesională
În cei 11 ani de activitate a organizat cursuri de ordinul sutelor, la care au participat în medie o mie de persoane pe an. „Calificăm toate categoriile de persoane- de la cei care n-au niciun loc de muncă, până la cei cu studii superioare care doresc să se califice într-o meserie dintr-un alt profil de activitate”, spune aceasta.
Organizarea unor cursuri de calificare nu se rezumă numai la partea de instruire şi identificare a agenţilor economici unde cursanţii să-şi desfăşoare practica şi, eventual, să fie angajaţi. O importanţă deosebită o reprezintă medierea, convingerea fiecărei persoane că acel curs este sau nu potrivit sau necesar. „Tinerii , în general cu studii medii, nu accesează meserii lucrative, deşi n-au loc de muncă, ci accesează cursuri care să le ridice nivelul de informaţie. Încercăm să-i conştientizăm că nu are rost să urmeze aceste cursuri, dacă nu profesează, nu le sunt de folos pe moment. La polul opus se situează persoane cu studii superioare care accesează cursuri de nivel inferior pentru a avea un loc de muncă”, ne dezvăluie Narcisa.

A călătorit peste tot în ţară şi marile oraşe europene
A dezvoltat o adevărată pasiune pentru călătorii. „Îmi place să călătoresc prin ţară, dar şi în afara ei. Ţi se deschid nişte orizonturi în momentul când ieşi, intri în contact cu diferite mentalităţi şi, vrei - nu vrei, se schimbă şi mentalitatea ta”, declară aceasta. Curiozitatea i-a purat paşii prin marile oraşe europene- Budapesta, Roma, Londra, Viena, însă este convinsă că, oricât de frumoase ar fi, nu se pot compara cu meleagurile româneşti. „Avem o ţară minunată, pe care nu ştim s-o preţuim!”, spune Narcisa, în viziunea căreia munţii noştri sunt adevărate bijuterii în comparaţie cu cei ai Ungariei, iar marea o atrage în fiecare an şi-i „încarcă bateriile”.
Dacă ar fi fost să aleagă altă meserie, i-ar fi plăcut să devină medic, fiind înzestrată cu multă răbdare şi compasiune pentru suferinzi; însă soarta a apropiat-o de o altă categorie care are nevoie de ajutor- şomerii.


Profil

NĂSCUTĂ. 21 iulie 1973, Slatina
STUDII. Facultatea de Mecanică- TCM, Craiova
               ASE – Finanţe - Bănci, Bucureşti
FAMILIE. Căsătorită, un copil

•• ce-i place

„Îmi place să călătoresc împreună cu familia mea.  Îmi place marea şi îmi place să ştiu tot ceea ce se întâmplă în jurul meu”.

•• ce nu-i place
„Nu-mi place să lucrez cu oameni care nu sunt sinceri. Nu-mi place că nu ştim să ne preţuim ţara, să ne facem cunoscute valorile”.

Întrebări şi răspunsuri

•• Ce-i sfătuieşti pe cei care doresc să se califice sau să se reorienteze profesional?
Să nu mai stea pe gânduri. Să urmeze, indiferent de vârstă, nu numai cursuri de calificare, ci tot ceea ce înseamnă dobândire de competenţe. Ceea ce este nou trebuie însuşit şi, de ce nu, şi certificat.

•• Cât de importantă este reorientarea profesională în zilele noastre?
În primul rând, cel care urmează un curs de recalificare/ reorientare îşi certifică acele competenţe pe care le-a dobândit pe alte căi decât prin şcoală, fiindu-i recunoscute la încadrare. Totdată, te ajută să-ţi întregeşti o educaţie, să te întregeşti profesional, să înveţi ce e nou. În zilele noastre, pentru a găsi un loc de muncă, este necesar să te reorientezi profesional în funcţie de ofertă, să urmezi o altă meserie. Altfel, rămâi şomer.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite