Slatina: PORTRET/ Dan Şandor, pompierul care scrie versuri de dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adjutantul-şef de la prevenirea incendiilor a scris patru volume de poezie şi are în lucru două romane. Este ardeleanul care a reuşit să scrie prima „Istorie a pompierilor olteni”.

Intrat în sistemul militar în 1982 şi a ales să devină pompier, fiind repartizat la Unitatea Slatina. A lucrat la stingere până în 1994, venind în contact cu mii de evenimente neplăcute întâmplate semenilor, dintre care nu sunt puţine cele care l-au marcat. „M-a marcat prima victimă pe care am găsit-o arsă, prima pe care am reuşit s-o scot din flăcări şi prima „minune”: în urmă cu 20 de ani, am intervenint la un incendiu într-o comună- o casă arsese în totalitate, însă după stingere am găsit ascunsă după o sobă o pisică vie. Te marchează durerea, suferinţa oamenilor şi te bucură recunoştinţa lor, atunci când îţi mulţumesc pentru ajutor şi îţi oferă un pahar cu apă sau un fruct.”, spune Şandor.
Face parte din garda veche a ISU, fiind deschizătorul de drumuri al unităţii pentru comunicarea cu presa. „Eu am redactat primul material de presă din Olt, am reprezentat pompierii la prima emisiune la televiziunea locală şi prima intervenţie radiofonică şi am editat prima revistă a pompierilor olteni”, spune cu mândrie inspectorul de prevenire.

Prevenţia, o muncă de 17 ani

De 17 ani este inspector de prevenire a incendiilor în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, fiind în prezent adjutant-şef. „Munca noastră este mai puţin văzută de cetăţeni. Este ca acel control preventiv pe care nu ni-l facem la doctor. Lumea îi cunoaşte pe pompieri doar prin intervenţiile în situaţii de urgenţă. Munca de prevenire este mult mai complexă, iar cetăţenii ar trebui să fie mult mai atenţi la sfaturile pompierilor. Prin ceea ce facem le protejăm viaţa şi bunurile”, spune el, indicând site-ul unităţii, de unde cetăţenii pot afla mai multe despre prevenire.

Scrie poezii de dragoste şi cântă la chitară

S-a apucat de scris în urmă cu 29 de ani şi, până acum, a publicat trei volume de poezii („Certificat”, „Scrisori către inima ta”, „Gânduri”) şi volumul „Istoria pompierilor olteni”. Prima carte, „Certificat”, a fost publicată abia în 2004, deşi a fost finalizată înainte de Revoluţie. „A picat la cenzură!”, spune autorul. În prezent, acesta are la tipar un alt volum de versuri - „Suspect de dragoste”, iar în lucru romanele „Cerul în palme” şi „Pedeapsa cu viaţa”.
În paralel cu activitatea scriitoricească,  Dan Şandor cochetează şi cu muzica, pentru care a dezvoltat o adevărată pasiune între anii 1984- 1990. „Deţin atestat de artist liber profesionist, susţinut cu Horia Moculescu şi Ionel Tudor. Am cântat la chitară bas în Trupa Mesaj, bucurându-ne de succes la turneele susţinute în ţară. În 1989 am ocupat chiar locul II la Cântarea României”, declară artistul.

Profil
NĂSCUT. 18 decembrie 1962, Făgăraş (Braşov)
STUDII. Facultatea de Psihologie Bucureşti
FAMILIE. căsători, doi copii

•• ce-i place
„Îmi plac cărţile bune, modelismul şi îmi place să gătesc. Îmi place poezia cu rimă, de dragoste.”

•• ce nu-i place

„Nu-mi plac mincinoşii, linguşitorii, ci care îşi arogă meritele altora. Nu-mi place poezia cu vers alb, forţarea unor metafore doar din dorinţa de a arăta că gândeşti altfel decât ceilalţi.”

Întrebări şi răspunsuri
•• După o zi de muncă în care vă întâlniţi cu necazurile semenilor, cum de vă mai găsiţi inspiraţia de a scrie versuri de dragoste?
Fiecare trebuie să aibă tăria de a depăşi tristeţea, altfel clachezi. Dragostea este cea care mă inspiră şi îmi place să scriu despre iubirea dintre un bărbat şi o femeie. Poezia este un dar pe care ţi-l dă Dumnezeu făcându-te să te bucuri de o zi frumoasă, de o floare, de mugurii unui copac.

•• Este luată în serios de către cetăţeni activitatea de prevenire a incendiilor?

Încercăm pe toate căile ca informaţia legată de prevenire să ajungă la cetăţeni- site, broşuri, simulări, informaţii adresate elevilor. Din păcate, sunt şi persoane care nu înţeleg utilitatea aplicării normelor p.s.i. Dacă în ceea ce priveşte domeniul public şi privat al statului nu am avut evenimente cu mari pierderi, la gospodăriile cetăţeneşti, unde inspectorul de prevenire nu are acces, se înregistrează cele mai multe incendii.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite