Slatina: Oltenii se distrează de Ignat, la tăiatul porcului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oltenii nu au asomat porcul, ci l-au înjunghiat
Oltenii nu au asomat porcul, ci l-au înjunghiat

Sacrificarea porcului de Crăciun cu respectarea normelor europene va fi imposibilă în Olt, pentru că ţăranii nu îşi permit să suporte costurile asomării.

Tradiţia tăierii porcului în ziua de Ignat este păstrată cu sfinţenie de familia Stana Ion din comuna Găneasa, judeţul Olt. Bătrânii Ion şi Jeana, de 76 ani, s-au trezit dis de dimineaţă pentru a face ultimele pregătiri pentru tăierea celor doi porci pe care i-au crescut timp de un an de zile. „Am pregătit lemnele pentru foc, buteliile pentru arzător şi bucătăria pentru depozitarea cărnii. Acum îi aşteptăm pe copii şi pe nepoţi“, a spus Ion Stana. Înainte de ora 07.00 şi-au făcut apariţia şi copiii, printre care se afla şi măcelarul, cel care de mai bine de 20 de ani le taie porcii. „Hai mai cheamă un vecin şi să ne apucăm de treabă că nici nu avem timp să facem doi porci astăzi“, spune Nicu Covaci, măcelarul.
Odată ce au venit ajutoarele, s-au apucat de treabă. „Ţine-l bine că ne scapă!“, exclama măcelarul. Căzut la pământ, Ghiţă se mai zbate pentru puţin timp după care se trece la etapa a doua: pârlitul. Odată încheiată şi această etapă, după ce a fost bine spălat, măcelarul începe să-l tranşeze. Face o cruce în frunte, dă cu sare şi nu continuă înainte să ureze „Să-l mâncaţi sănătoşi!“. La bucătărie se auzea sfârâind carnea pusă într-un ceaun la prăjit, lângă ea bunica învârtea mămălugă, iar dintr-u ibric ieşeau aburii de la ţuica fiartă, semn că toată lumea e poftită la masă.

Oltenii l-au înjunghiat pe Ghiţă nu l-au asomat

Ziua tăierii porcului a venit iar oltenii au respectat şi anul acesta obiceiul vechi de sute de ani şi au tăiat porcul aşa cum au învăţat din moşi strămoşi. Nici nu s-au gândit la gloanţe cu tranchilizant sau la asomatoare electrice. „Am auzit la televizor că ar fi vorba să vină să îi adoarmă şi apoi să îi tăiem. Dar nu înţeleg de ce să ne mai complicăm. Noi îl prindem cu sârmă de picioare şi de rât, îl punem jos şi îl tăiem la gât. Ne adunăm câţiva bărbaţi şi imediat îl tăiem. Nu avem nevoie de tranchilizat“, povesteşte nea Marin, din Brebeni. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) nu a primit încă nicio regulă cu privire la sacrificarea porcilor, anul acesta. „Cel mai probabil va fi folosită tot metoda tradiţională de sacrificare a porcilor în gospodăriile oamenilor. Dispozitivele de asomare ar fi trebuit cumpărate de primăriii, iar Consiliul Judeţean ar fi trebuit să acorde sprijin financiar, însă până acum nu s-a organizat nimic. Costurile sunt destul de mari, iar oamenii nu vor folosi această metodă fără o organizare din partea autorităţilor“, a explicat medicul Viorica Stârcu, directorul adjunct al DSVSA.

„Oamenii trebuie să verifice carnea înainte să o mănânce!“

Anul acesta, în gospodăriile din Olt se vor tăia 60.000 porci, mai mulţi decât anul trecut. Chiar dacă vor folosi metoda tradiţională de sacrificare, oltenii sun sfătuiţi să nu ignore examenul pentru depistarea trihinei la carea de porc. „Am organizat deja întreg personalul acre se va ocupa de realizarea examenului trichineloscopi. Preţul acestuia varianză între 7 şi zece lei, anul acesta. Sfatul nostru este ca toţi oamenii să verifice carnea, înainte să o mănâce, pentru a evita eventualele îmbolnăviri“, a mai spus şefa DSVSA.
Carnea de porc din gospodării va putea fi folosită doar pentru consumul propriu. Nicio piaţă din judeţ nu este autorizată să vândă carde. Aceasta se va găsi doar la magazine şi hypermarketuri sau în abatoare.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite