Slatina: Oltenii iau lecţii de protejare împotriva focului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O familie din Dobrun a rămas fără casă în urma incendiului de acum câteva zile. foto: Virgil Lăpădatu
O familie din Dobrun a rămas fără casă în urma incendiului de acum câteva zile. foto: Virgil Lăpădatu

Sute de incendii au avut loc în 2009, iar zeci de oameni au murit din cauza neglijenţei. „O casă sigură - O viaţă în plus“ este campania care va conştientiza populaţia Oltului despre incendii.

În urmă cu câteva zile, o familie din comuna Dobrun a ajuns să doarmă sub cerul liber după ce casa ei a ars într-un incendiu. Focul a izbucnit de la un coş de fum necurăţat, iar fiul proprietarului a ajuns cu arsuri grave la spital. Astfel de cazuri se întâmplă tot mai frecvent pentru că oamenii nu ţin cont de sfaturile pompierilor. Anul trecut au avut loc 591 de incendii soldate cu 42 de victime, dintre care 10 şi-au pierdut viaţa.
De aceea, pompierii olteni desfăşoară campania „O casă sigură - O viaţă în plus“, care are ca scop prevenirea şi informarea tuturor cetăţenilor şi mai ales a copiilor asupra modului cum trebuie să reacţioneze în cazul unui incendiu, cutremur sau al unor dezastre naturale. Astăzi, pompierii îi vor învăţa pe cei mici cum să se comporte în cazul unui cutremur şi ce măsuri trebuie să ia pentru a reduce riscurile. „Se urmăreşte scăderea numărului de incendii şi a victimelor în urma incendiilor la locuinţe. Cei mici trebuie să conştientizeze pericolul şi să ştie cum să se comporte în cazul producerii unui incendiu“, a explicat Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

Simulări de cutremur

Pe lângă incendii, şi cutremurele reprezintă un factor de risc pe care puţini oameni îl conştientizează. De aceea, pompierii vor face simulări atât în instituţiile publice sau în zonele aglomerate, cât şi în şcoli. „Oamenii trebuie să înţeleagă riscurile la care se expun în caz de cutremur. Trebuie să ştie cum să acţioneze şi cum să se comporte dacă sunt prinşi sub dărâmături“, a explicat Alin Băsăşteanu. Slătinenii au putut vedea anul trecut pompierii, jandarmii şi poliţiştii care au simulat un cutremur la Casa de Cultură a Sindicatelor. „Aceste acţiuni sunt foarte bune pentru că nu ştim ce să facem atunci când vine cutremurul“, a spus Victor Raţă, agent comercial.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite