Slatina: Oltenii au uitat obiceiul iordănitului sau al horei de pomană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Păzitul fântânilor, iordănitul sau hora de pomană sunt obiceiuri care se mai practică de sărbători în câteva localităţi din Olt. Acestea sunt prezentate în expoziţia „Tradiţii şi obiceiuri uitate”

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt a organizat la Biblioteca Judeţeană Ion Minulescu din Slatina, o expoziţie foto documentară în care prezintă trei obiceiuri care se mai păstrează în câteva comune din sudul judeţului.
Puţini sunt cei care mai ştiu că oltenii din Izbiceni şi Cilieni îşi păzesc fântânile în noaptea dintre Bobotează şi Sfântul Ion, iar apoi merg cu Iordănitul prin sat. Dacă în trecut oamenii credeau că duhurile rele vin şi strică apa, acum este un motiv de petrecere. „Se întâlnesc lângă fântână, ridică un cort şi fac focul într-un godin de fier şi stau de pază toată noaptea. Au băutură şi bucate pe săturate, iar la 12 noaptea pleacă cu Iordănitul prin sat să le cânte şi să îi ude pe cei care poartă numele de Ion. Dimineaţa vin copiii şi iau apă şi sunt primiţi de gospodarii care vor să îşi boteze casa şi animalele”, a povestit Valeru Ciurea, referent în cadrul centrului.
În unele comune, nu sunt uitaţi nici Ionii care au trecut în lumea de dincolo. „La Brastavăţu se cinstesc şi morţii pe care i-a chemat Ion. Se merge cu lăutarii în cimitir şi se cântă în cinstea lor”, a spus Ciurea.

Hora de pomană, în cinstea morţilor

Un alt obicei uitat este şi hora de pomană. În prima zi după Paşti, părinţii cărora le-au murit copiii în anul respectov fac o pomană şi joacă o horă. „Am fost la o familie care îşi pierduse ambii copiii, frate şi soră şi care au făcut pomana ca o nuntă. Cu meniu tradiţional şi cu tot. După aceea au mers în cimitir şi le-au dus la morminte ouă roşii, flori şi cozonac. În mijlocul comunei, toţi oamenii au făcut apoi o horă, iar muzica fanfarei sătenii au jucat şi au primit din partea familiei flori, ouă roşii şi prpjituri”, a explicat Ciurea.

INFOBOX
Ultimele fotografii ale lui Visi Ghencea
Fotografiile expuse în expoziţia „Tradiţii şi obiceiuri uitate” au fost realizate de Valeru Ciurea şi de Visi Ghencea. Anul trecut Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a realizat un film documentar despre Constantin Niţu meşter popular care face marame, covoare şi alte obiecte tradiţionale.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite