Slatina: Oana Constantin îi ajută pe copiii abadonaţi să îşi găsească părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana adoră să îşi petreacă timpul liber alături de familia sa
Oana adoră să îşi petreacă timpul liber alături de familia sa

Are întotdeauna un sfat şi o vorbă bună pentru părinţii care vor să adopte un copil, dar şi pentru tinerele care vor să renunţe pentru totdeauna la micuţii cărora le dau viaţă.

Îi plac foarte mult copiii, iar atunci când a decis ce carieră să urmeze şi-a dorit să lucreze cu cei mici. A ales să studieze în domeniul asistenţei sociale, iar acum, după mai bine de 10 ani de carieră, spune fără să stea pe gânduri că ar alege acelaşi drum, dacă ar fi să o ia de la capăt. „Voiam să fiu cadru didatic sau să urmez o carieră care să presupună lucurul cu copiii. Mi-a plăcut să cunosc oamenii şi am considerat că nu aş putea să lucrez decât într-un domeniu social. Imediat după ce am terminat facultatea m-am angajat la Direcţie, dar am fost în paralele şi cadru didactic“, povesteşte Oana, despre începuturile carierei sale.
Din 1998 şi până acum a lucrat la mai multe compartimente ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi toate activităţile i-au fost dragi. Acum coordonează Serviciul de Îngrijire de tip familial a copilului şi mărturiseşte că aceasta este meseria sa de suflet. În fiecare zi caută părinţi pentru copiii abandonaţi şi are grijă ca cei mici să aibă tot ce este mai bun în familiile adoptive. „Este o muncă foarte complexă, care necesită multă dăruire, însă îmi place foarte mult ceea ce fac. Mă ocup de selecţia copiilor care solicită adopţia, de atestarea lor, de identificarea unui copil care să corespundă particularităţilor fiecărei familii, dar şi de monitarizarea copiilor, după ce sunt daţi spre adopţie“, spune Oana Constantin.

„Ne-aţi împlinit visul vieţii noastre“

Cu mult tact şi înţelegere, olteanca reuşeste să se apropie atât de familiile care vor să adopte un copil cât şi de mamele care vor să reunţe la cei mici pentru totdeauna. „Întâlnesc oameni diferiţi din medii sociale diferite, cu probleme diferite. Reuşesc să le înţeleg tuturor problemele şi fac tot posibilul să le câştig încrederea, pentru că atât părinţii adoptivi cât şi cei naturali sunt puşi în situaţii foarte delicate, la un moment dat. Pe primii îi ajut să găsească cel mai bun moment şi cea mai bună formă în care să le spună copiilor să au fost adoptaţi. Pe ceilalţi încerc să îi conving să îşi păstreze copiii, să nu reunţe la ei oricât de greu ar fi să îi crească“, mărturiseşte olteanca.
Eforturile sale sunt răsplătite întotdeauan de bucuria şi recunoştinţa celor care reuşesc să adopte un copil. „Simt o bucurie imensă când părinţii adoptivi vin la noi şi spun «Ne-aţi umplut sufletul!», «Ne-aţi împlinit visul vieţii noastre!». Sunt oameni acre îşi doresc foarte mult un copil şi îi oferă tot ce au mai bun, atunci când reuşesc să îl adopte. Aceasta este cea mai mare satisfacţie, să vezi părinţi fericiţi şi copii care au parte de toată grija lor“, spune cu emoţie Oana.

Întrebări şi răspunsuri

••Ce calităţi trebuie să aibă o persoană care se ocupă de adopţii?
O.C. Multă răbdare, flexiblitate, empatie. Trebuie să fie o persoană comunicativă, să încerce să îi înţeleagă pe oameni, să se pună în situaţia lor. Este, de asemenea, foarte important să ştie să lucreze în echipă, pentru că această muncă nu poate fi realizată de o singură persoană.

•• Cum reuşiţi să împăcaţi familia şi meseria dumneavoastră?
O.C. Trebuie să mprturisesc că nu îmi este uşor, însă cu efort reuşesc. Uneori întâlnesc la serviciu cazuri care mă impresionează atât de mult încât îmi este greu să mă detaşez de ele când ajung acasă. Dar îmi iubesc foarte mult familia, îmi iubesc foarte mult copiii şi am o relaţie specială cu ei, ne înţelegem bine.

Ce-i place


•• „Să călătoresc împreună cu familia mea, să mergem împreună în concediu. Îmi place foarte mult să citesc, însă din păcate nu prea îmi ajunge timpul şi îmi place să înot. Această activitatea mă relaxează“

Ce nu-i place
•• „Detest ipocrizia, dar şi supericialitatea unor oameni care nu acordă importanţa cuvenită lucrurilor . Nu îmi place să păstrez relaţii strânse cu persoanele care nu iubesc copiii, care nu au afecţiune“

Profil


NĂSCUTĂ
•• 13 martie 1975, Slatina
STUDII
•• Facultatea de Psihologie, Sociologie şi Asistenţă Socială Bucureşti
FAMILIE
•• căsătorită, are doi băieţi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite