Slatina: O mână de ajutor pentru primăriile aflate în impas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii au apelat la fondul de rezervă al judeţului
Consilierii au apelat la fondul de rezervă al judeţului

 Rezerva de bani a judeţului va fi utilizată pentru cheltuieli urgente şi cofinanţarea proiectelor locale.

Consilierii judeţeni au apelat ieri la rezerva bugetară a Consiliului Judeţean pentru a veni în sprijinul a 53 de primării confruntate cu probleme de acoperire a cheltuielilor urgente, dar şi pentru a nu pierde fondurile europene sau guvernamentale accesate prin proiecte. “Repartizarea sumelor s-a făcut pe baza unei situaţii pe care primăriile au înaintat-o Consiliului Judeţean. Pentru că nu au câteva zeci de mii de lei să acopere cofinanţarea, multe localităţi se află în situaţia de a pierde sute de milioane de lei foduri europene sau guvernamentale. Din suma alocată, cel puţin trei sute de milioane de lei au mers spre comunităţile care au accesat proiecte pe Măsura 322, pentru că nu aveau bani ca să plătească comisionul la fondul de garantare. ”, a motivat preşedintele Paul Stănescu decizia de a se apela la fondul de rezervă.
Au fost alocaţi bani pentru primăriile oraşelor Drăgăneşti, Balş, Scorniceşti şi Potcoava şi 49 de comune, prioritate având 20 de primării care au accesat fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală - Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”. Suma totală alocată este de un million de lei.

Printre primăriile care au primit cele mai mari fonduri se numără cea a comunei Ipoteşti. Aflând vestea primirii celor 50.000 de lei, primarul şi-a făcut imediat calculul priorităţilor. „Avem un proiect pentru cămin cultural în valoare de 3,8 milioane lei. Dacă până la sfârşitul anului nu faceam rost de banii pentru cofinanţare- 10%, pierdem fondurile. Prioritatea este acum alta - lemne pentru încălzirea elevilor şi curentul la şcoală. La primărie, n-au decât să ni-l taie. Avem 80.000 de lei de achitat către CEZ numai pentru contractul de abonament nou pentru primăria şi şcoala construite acum trei ani. Bani din care n-am dat niciun leu”, spune Ion Căpraru.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite