Slatina: Noul Cod al Muncii pune patronii "la respect": peste 2000 de contracte în zece zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amenzi de 73.000 lei şi peste 2.000 de contracte noi, în prima jumătate a lunii mai. Salariaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt verifică în continuare dacă patronii şi angajaţii olteni respectă prevederile Noului Cod al Muncii.

Noile prevederi ale Codului Muncii, intrate în vigoare începând cu 1 mai, au băgat frica în angajatorii olteni. O parte dintre patroni au mers de bună voie la ITM Olt pentru a intra în legalitate, numărul contractelor de muncă crescând în prima jumătate a lunii mai, însă alţii au aşteptat „vizita“ inspectorilor care au împărţit amenzi de zeci de mii de lei pentru munca la negru. În prima jumătate a lunii mai, respectiv perioada 2-13 mai, salariaţii Serviciului Control Relaţii de Muncă ai ITM Olt au verificat 69 de societăţi comerciale. Controalele au vizat în special munca la negru. „Cu această ocazie au fost sancţionaţi un număr de 30 agenţi economici din care 5 agenţi economici au fost sancţionaţi pentru folosirea de salariaţi fără forme legale“, a spus Daniel Ghiţă, purtătorul de cuvânt al ITM Olt.

Şapte muncitori la negru

Inspectorii ITM Olt au depistat în timpul controalelor şapte persoane care munceau la negru în domeniile construcţii şi comerţ. „Au fost aplicate un număr de 41 de sancţiuni în valoare totală de 73.000 lei, din care 5 sancţiuni în valoare de 70.000 lei pentru munca la negru. Cu ocazia controalelor au fost dispuse un număr de 274 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate“, a mai spus Ghiţă. Şi avalanşa de contracte de muncă din prima jumătate a lunii are o explicaţie, ţinând cont de faptul că un angajator care primeşte la muncă o persoană fără forme legale riscă sancţiuni aspre, iar dacă un patron are cinci sau mai multţi angajaţi la negru riscă chiar pedeapsa cu închisoarea. „Totodată în perioada 02.05.2011 – 12.05.2011 au fost înregistrate un număr de 2.102 contracte individuale de muncă. Cu siguranţă că noile prevederi îi sperie pe angajatori“, a precizat Daniel Ghiţă. În luna aprilie au fost înregistrate la ITM Olt 2.200 de contracte.


Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite