Slatina: Nouă olteni s-au tratat peste hotare, pe banii Ministerului Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă olteni s-au tratat în afara ţării, în ultimii patru ani, cu bani de la Ministerul Sănătăţii. Atât adulţii cât şi copiii pot apela la Programul Naţional de Tratament în Străinătate dacă dovedesc cu acte că nu pot fi vindecaţi în ţară.

Foarte mulţi olteni cu o afecţiune gravă, precum cancerul, se gândesc să se trateze în străinătate, însă sunt mai puţini cei care ştiu că pot face asta pe banii Ministerului Sănătăţii. În cazul în care un bolnav necesită un tratament care nu poate fi făcut în România, acesta poate apela la Programul Naţional de Tratament în Străinătate.

Şansă la viaţă normală
„Pacienţii trebuie să ştie că dacă în ţara noastră toate nivelurile de acordare ale asistenţei medicale, respectiv medic de familie, medic şi comisii de specialitate s-au pronunţat că bolnavul nu mai poate beneficia de tratament medical sau chirurgical la noi în ţară, atunci poate beneficia de finanţare pentru a pleca la tratament într-o clinică de specialitate din străinătate. Pot beneficia de programul de tratament în străinătate şi adulţii, şi copiii“, declară Ramona Lesnic, medic primar în cadrul Compartimentului de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii.
În ultimii patru ani, doar nouă olteni au apelat la acest program. „Prin programul de tratament în străinătate au beneficiat de fonduri absolut toate cazurile care au depus dosare. S-au rezolvat nouă dosare în anii 2007, 2008, 2009 şi 2010“, a mai spus Ramona Lesnic.
Cum procedura de aprobare durează, pacienţii trebuie să se grăbească cu depunerea dosarului, pentru a nu apela prea târziu. Este cazul slătineanului Sorin Nica, de 26 ani, diagnosticat cu leucemie. Băiatul a ajuns la o clinică de specialitate din Israel, unde a făcut un transplant de măduvă cu celule stem. S-a stins din viaţă însă la câteva săptămâni după intervenţia chirurgicală, din cauza apariţiei unor complicaţii.

INFO BOX
Paşii înscrierii în program
Primul pas este depunerea unui dosar la DSP Olt, care trebuie să conţină actele medicale al pacientului de la toate spitalele unde a fost internat şi de la medicul de familie şi o cerere scrisă. Dosarul este trimis la Ministerul Sănătăţii, este analizat de o comisie, apoi pacientul este chemat la evaluare. Procedurile pot dura câteva săptămâni sau chiar luni.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite