Slatina: Nicolae Nicolaescu, profesorul pasionat de sportul minţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae joacă şah din copilărie
Nicolae joacă şah din copilărie

Iubeşte cifrele din primii ani de şcoală. Pasiunea pentru matematică i-a croit un drum în învăţământ. În timpul liber joacă şah, care este sportul său preferat.

Matematica a fost materia sa preferată din clasele primare. A început să participe la concursuri, iar la sfârşitul liceului şi-a propus să urmeze Facultatea de Matematică. „De mic mi-a plăcut matematica, am participat la concursuri şi mi-am dorit să devin profesor. După absolvirea facultăţii m-am angajat în învăţământ. Doi ani am fost profesor la Radu Greceanu, după care am venit la Alexe Marin unde sunt şi astăzi“, povesteşte Nicolae Nicolaescu. Nu s-a mulţumit să predea ştiinţa exactă elevilor săi. A continuat concursul iniţiat de una dintre fostele sale colege, care a ajuns acum la a VI-a ediţie. „Luna aceasta şcoala noastră a găzduit Concursul Interjudeţean Grigore Moisil, aflat la a VI-a ediţie dar şi Simpozionul Naţional de Comunicări Ştiinţifice. De asemenea, în urmă cu o săptămână am găzduit un alt concurs interjudeţean de informatică, la care au participat peste 100 de elevi din 7 judeţe“, spune profesorul.

Le insuflă elevilor săi dragostea pentru matematică

Deşi se spune despre matematică că este o disciplină grea şi nu se numără printre preferatele elevilor, profesorul de la Colegiul Tehnic Alexe Marin încearcă să le insufle elevilor săi dragostea pentru această ştiinţă exactă. „Matematica e mai aridă şi nu este mereu pe placul elevilor dar eu încerc să-i fac să fie atraşi de ea. În fiecare an am avut câte un elev la olimpiada naţională“, explică Nicolae. Deşi învăţământul are câteva găuri, dacă ar fi să o ia de la capăt Nicoale ar alege să fie tot dascăl. „De mic mi-a plăcut meseria asta şi tot asta aş alege să fac. Dar cred că în paralel aş lucra ca independent în domeniul informatic“, precizează profesorul.

Joacă şah din copilărie
 

Matematica nu este singura sa pasiune. Tot din copilărie s-a îndrăgostit şi de şah. „De la unchiul meu am învăţat să joc şah. În copilărie am participat la foarte multe concursuri, dar din păcate acum nu-mi mai permite timpul. Cele mai multe concursuri se desfăşoară în alte oraşe ale ţării, şi numai pe perioada vacanţei de vară mă pot duce“, spune profesorul. I-a încurajat şi pe mulţi dintre elevii săi să înveţe sportul minţii, care spune Nicolae, îţi dezvoltă imaginaţia. „I-am dat unui elev o carte de şah dar nu se învaţă din cărţi, trebuie să te ajute cineva care ştie. Şahul te învaţă să gândeşti cu mulţi paşi înainte şi să gândeşti în perspectivă. Mi se pare ideal pentru tinerii din ziua de azi care, în genral, iau decizii pripite“, explică Nicolae.



Profil
NĂSCUT. 16 noiembrie 1967, Slatina
STUDII. Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii Craiova
FAMILIE. Necăsătorit



Ce-i place
•• „În afară de matematică şi de informatică care e de prisos să spun că îmi plac, iubesc sportul în special şahul. Îmi place să călătores, îmi plac munţii. La oameni apreciez sinceritatea şi să facă lucruri de calitate“.

Ce nu-i place
•• „Să mint. Dacă încerc vreodată să fac asta mă dau singur de gol pentru că înroşesc. Nu-mi place să mă laud cu ceea ce fac. Nu-mi plac oamenii care nu-şi respectă cuvântul“.


Întrebări şi răspunsuri
•• Cum trebuie să se pregătească elevii care vor să facă performanţă?
N.N.: Cel mai important este să lucreze cât mai mult, în afara orelor de studiu de la şcoală. De asemenea, trebuie să abordeze cât mai multe tipuri de probleme. Sunt de părere că perseverenţa şi munca sunt principalele elemente care duc la performanţă în matematică.

•• Ce planuri de viitor aveţi?
N.N.: Îmi doresc foarte mult să transform concursul interjudeţean de informatică „Info-Practic“ într-unul naţional. La ediţia care a avut loc în urmă cu o săptămână au venit elevi din 7 judeţe. Însă pentru asta trebuie să îndeplinim anumite criterii şi există şi problema fondurilor. Dar sperăm ca pe viitor să se rezolve şi să reuşim să facem ce ne-am propus. 



Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite