Slatina: Nicolae Neacşu,olteanul care mătură criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este printre puţinii olteni care mai cultivă materie primă pentru mături şi care vinde cu succes „aspiratoarele de criză“ în târguri din toată ţara.

Pe Nicolae îl găseşti aproape zilnic într-ua dintre pieţele oraşului. Vinde  mături, pe care le confecţionează în atelierul propriu din Fălcoiu. „Am mai bine de 20 de ani de când am semănat prima dată mături. Pun în fiecare an pe un pogon de pământ, la Fălcoiu. La început mă ocupam de mături doar în timpul liber, dar acum, că sunt pensionar, îmi petrec mai tot timpul în atelier sau la piaţă“, spune bărbatul.

„Seminţele le vând separat“

Deşi este nevoie de multă muncă şi migală pentru realizarea fiecărei mături, Nicolae Neacşu spune că nu ar renunţa la această ocupaţie care îi aduce bani în plus. „Se taie plantele, apoi li se scot spicele, se ţăsală de seminţe şi abia apoi rămân acele paie care se folosesc pentru mături. Seminţele le vând separat şi sunt foarte căutate pentru hrana păsărilor sau ca nutreţ pentru animale. Se pot cosi chiar şi de patru ori într-un an“, explică bărbatul.În fiecare an, din materia primă de pe terenul său din Fălcoiu face aproximativ 1.200 de mături.

Meşterul este ajutat de băieţii săi

„Am un atelier mic în care lucrez şi la o maşină specială şi cu mâna, în funcţie de model. Am doi băieţi care mă ajută, că eu mai merg şi în târguri sau pieţe. Măturile cu coadă se fac la maşină, iar cele obişnuite şi măturicile se fac la ştreang. Îi dăm trei cusături la fiecare, două de sârmă şi una de aţă, ca să fie rezistente. Dacă ştiu că ai marfă bună, clienţii te caută şi a doua oară“, mărturiseşte Nicolae Neacşu.
Mereu amabil cu toţi cei care trec pe lângă taraba sa, reuşeşte să vândă repede marfa, chiar şi orăşenilor care folosesc mai mult aspiratorul decât mătura. „Poftiţi la aspiratorul de criză. Ieftin şi bun. Haideţi, doamnă să vă dau o mătură“, îşi laudă bărbatul marfa.
Aşa reuşeşte să vândă zilnic chiar şi 30 de mături.

„Nu aş renunţa la meserie“

„Vara merg în târguri şi în pieţe, în ţară, iar iarna vin în pieţele din Slatina. Oamenii mă cunosc şi cumpără mereu de la mine, când au nevoie de mături. Am grijă să mă port frumos cu toţi, să stau de vorbă cu ei, pentru că aşa îţi formezi clienţii. Chiar dacă nu câştig foarte mult din această ocupaţie, m-am obişnuit atât de mult cu ea încât nu aş renunţa. Este o sursă de venit şi o îndeletnicire pe care o practic de zeci de ani. La început erau mai mulţi oameni care cultivau mături în Fălcoiu, acum nu mai sunt“, spune Nicolae Neacşu. O mătură costă între trei şi cinci lei.

Întrebări şi răspunsuri
Cum merg vânzările pe timp de criză?
N.N.: Mai slab decât anul trecut. Am păstrat aceleaşi preţuri. Dacă văd omul mai necăjit, îi dau şi mai ieftin, dacă văd că e bine îmbrăcat, ţin şi eu la preţ. Cei de la ţară cumpără mai mult, cei de la oraş mai puţin.
Cui veţi lăsa moştenire atelierul din Fălcoiu?
N.N.: Nu ştiu dacă o să am cui. Am trei copii, dar pe niciunul nu l-am învăţat să facă mături. Au învăţat carte şi lucrează la oraş. Nu mai vor tinerii să stea în atelier toată ziua şi să ia 3 lei pe o mătură. Eu m-am obişnuit cu viaţa asta, dar copiii nu ştiu.

Ce-i place
Să meargă la pescuit. Ar sta pe baltă zi şi noapte şi nu s-ar plictisi. Îi place să se uite la meciurile de fotbal şi este fan al echipei de fotbal Universitatea Craiova de când se ştie. Are emoţii la fiecare meci al echipei.

Ce nu-i place
Nu suportă politica şi politicienii pentru că promit multe lucruri şi fac investiţii doar în preajma alegerilor. Nu îi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt, care înşală şi vor să câştige cât mai mult într-un timp scurt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite