Slatina: Nicolae Drăghici - doctorul în filologie, avid de fotbal şi actorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Drăghici consideră că învăţământul trebuie centrat pe masa de elevi, nu pe elite
Profesorul Drăghici consideră că învăţământul trebuie centrat pe masa de elevi, nu pe elite

Profesorul de limba română a învăţat mii de elevi tainele literaturii şi a condus timp de trei ani învăţământul oltean. Este pasionat de sportul rege şi actor „de ocazie”.

A studiat gimnaziul şi liceul în comuna natală, iar atmosfera rurală i-a dezvoltat înclinaţiile artistice. Pasiunea pentru literatură l-a determinat pe elevul Nicolae Drăghici să înfiinţeze în 1972 revista Liceului Teoretic Osica de Sus - „Corola”. A devenit profesor de limba română, director adjunct la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” Slatina între anii 1997- 2003, inspector de specialitate în perioada 1993- 1997, inspector şcolar general şi general adjunct între anii 2005- 2008, a fost profesor asociat la colegii de institutori din Craiova, Bucureşti şi Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii Piteşti, iar în martie 2008 Universitatea din Craiova i-a conferit titlul ştiinţific de doctor în filologie.
În cei 30 de ani de predare, a învăţat circa cinci mii de elevi tainele literaturii. „Îmi place meseria asta. Este o problemă de vocaţie. Cea mai mare satisfacţie a carierei este că, în cei 13 ani de predare la Liceul Agricol, am „stricat” destinul câtorva copii sortiţi să devină veterinari, zootehnişti sau agronomi, pe care i-am făcut să ajungă profesori de limba română”, declară Drăghici.

Pe terenul de fotbal i se spune Quiroga
„Muncitor calificat în uzinele Sadoveanu şi Arghezi”, Nicolae Drăghici nu s-a limitat la literatură. Este un împătimit al sportului cu balonul alb şi actor „de ocazie”. „Îmi place să joc fotbal, este viciul vieţii mele. Timp de 13 ani am apărat buturile echipei locale de fotbal „Olteţul”, jucând chiar o finală de campionat judeţean. Pe teren mi se spune Quiroga (n.r.- Ramon Quiroga „El Loco”, portar naţionala Peru). Pot spune că m-am întâlnit astfel cu Nichita Stănescu şi altundeva decât în poezie. Un alt hobby este teatrul. Am vrut chiar să dau la IATC însă, atunci când am văzut că voi da examen cu Oana Pelea şi Florin Piersic junior m-am descurajat, a biruit în mine complexul de provincial. Urmăresc toate piesele de teatru şi, cum prind un mic public, îl terorizez cu o interpretare”, mărturisesşte doctorul în filologie.

Învăţământul se apropie de gratuitatea artei
A făcut din scris o obsesie. A publicat volumul de publicistică „Firida cu prieteni”, volumul de critică literară „Tragicul lui Caragiale” şi are în pregătire un volum de poezie- „Scrisori către Euridice”. Îi place să predea, deşi consideră că în ziua de astăzi să faci o carieră în învăţământ „se merită, numai dacă ai vocaţie, fiindcă se înţelege că n-ai încotro, altfel e un chin dublu: şi profesional, şi economic. Cu cele 25% tăiate, care de fapt sunt aproape de 40, învăţământul se apropie de gratuitatea artei”.   


Profil
NĂSCUT: 20 decembrie 1954, Osica de Sus, Olt
STUDII: Facultatea de Filologie- Istorie a Universităţii din Craiova,
               doctor în filologie
FAMILIE: căsătorit, are doi copii

•• ce-i place
Îmi plac teatrul şi fotbalul. Îmi place meseria de profesor, reprezintă pentru mine o vocaţie.

•• ce nu-i place
Nu-mi place absenţa coerenţei, călcarea cuvântului dat şi abdicarea de la principii. Sunt trei lucruri care fac conduita morală a unui om.

Întrebări şi răspunsuri:
• Tinerii dedică tot mai puţin timp lecturii. Cum reuşiţi să le insuflaţi elevilor dumneavoastră pasiunea pentru citit?
Urmăresc îndeaproape un îndemn al lui Alexandru Piru: când te afli la un poet în casă, primul gest este să-i deschizi volumul de poezie; dacă te afli la un romancier, îi deschizi romanul. Ca să-i determini pe tineri să citească, trebuie să provoci în ei plăcerea textului şi să nu te limitezi la o discuţie pe deasupra lui.

• Credeţi că România îşi merită locul de codaşă a Europei la capitolul educaţie, deşi elevii noştri se bucură de aprecieri peste hotare?
Da, îşi merită locul. Pentru că politica noastră educaţională crează doar elite. Trebuie schimbat interesul pentru elite cu interesul pentru masa de elevi. Elitele se dezvoltă şi singure. Conform unui principiu pedagogic, profesorul trebuie să fie pregătit că în orice clasă există măcar un elev mai deştept decât el.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite