Slatina: Natalia Bica - Pictează clădirile istorice din Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Bica
Natalia Bica

Este un artist plastic în plină ascensiune, iar lucrările ei ajung în casele colecţionarilor. Atunci când nu pictează, Natalia le predă elevilor istoria artei.

Natalia iubeşte arta, clădirile vechi, cu istorie, şi aşterne pe pânză tot ceea ce simte şi trăieşte. „De mică mi-a plăcut să desenez, dar la început mama m-a înscris la muzică, la pian şi vioară. Mama a vrut să am o preocupare, să fac ceva frumos şi util. Mie mi-a plăcut însă mai mult desenul. Acum pictura a devenit o meserie. Nu mai este o pasiune. Eu desenez tot timpul, a spus tânăra artistă. Natalia vinde lucrările colecţionarilor de artă din Oltenia şi Banat şi vrea să intre într-o casă de licitaţie.

„Am clienţi fideli care mă recomandă şi altora. Cei mai mulţi sunt din Slatina pentru că oamenii de aici au acces mai greu la artă. Pentru mine, expoziţiile nu sunt o recunoaştere a talentului. Acum poate oricine să facă expoziţii şi de multe ori oamenii te apreciază după numărul lor. Eu aş vrea să intru într-o casă de licitaţii, să am o cotă de piaţă, să ajung în cataloage, pentru că acolo sunt experţii în artă, care recunosc valoarea“, a explicat Natalia.

Artista este şi profesoară la două licee din Timişoara, la Liceul de Artă şi la Liceul German, dar munca în învăţământ nu o motivează. „Tinerii din ziua de azi pun preţ pe haine şi bani. Nu înţeleg că desenul face parte din viaţa lor. Şi obiectele lor de suflet, telefoane şi alte accesorii, au fost desenate înainte de a fi create. Cum pot să îi explic eu ce este prostul gust unei tinere îmbrăcată toată în roz şi plină de paiete sau unuia care ascultă manele?, a spus Natalia. Aşa că îşi găseşte refugiul în pictură, în fiecare clădire căreia îi dă viaţă şi strălucire pe pânză.

„Îmi place să pictez clădiri vechi, aşa cum sunt cele din centrul istoric al Slatinei. Pe pânză sunt altfel pentru că asta înseamnă arta să extragi frumosul din urât. Modelele care pozează la şcolile de artă nu sunt manechini, sunt bărbaţi cu burtă, cu chelie, cu nas mare“, a spus artista.

 „Vreau ca oamenii să înţeleagă arta“

Natalia nu pictează pentru a câştiga bani. A refuzat să pună pensula pe pereţii din baruri şi cluburi. „Nu pot să pictez ceea ce mi se impune. Eu pictez ce simt. Nu am «opere» prin baruri. Eu nu fac kitsch ca să vând. Este ca şi cum aş încuraja prostia. Eu vreau ca oamenii să înţeleagă arta. Mulţi vor numai lucrări în culori calde, vor flori şi peisaje. E greu să educi lumea şi să le spui că şi o lucrare în culori de gri sau negru poate fi frumoasă, că are un mesaj“, a explicat Natalia.

ce-i place
„Citesc cu plăcere cărţi de poveşti şi aş vrea să călătoresc cât mai mult. Colecţionez cărţi poştale vechi şi cutii deosebite de chibrituri, pe care le şi desenez. Îmi place muzica, mai ales rock-ul şi cea alternativă.“

ce nu-i place
„Nu suport incultura, prostul gust, kitsch-ul şi manelele. Sunt mulţi care distrug lucrurile din jurul lor, care fac mizerie şi nu apreciază nimic din ceea ce se face în oraşe. Din ce în ce mai mulţi oameni uită să fie civilizaţi.“

întrebări şi răspunsuri
Cine sunt oamenii care îţi cumpără lucrările?
N.B.: Sunt persoane melancolice, oameni care sunt visători şi pun încă preţ pe artă. Unii au bani, chiar foarte mulţi, şi au fost crescuţi aşa, au fost învăţaţi să investească în picturi, alţii nu au bani, dar apreciază frumosul.
Se fac bani din artă în zilele noastre?
N.B.: Da, dacă te implici cu adevărat şi te zbaţi ca să ajungi în casele oamenilor importanţi cu lucrările tale. Clienţii trebuie să îi cauţi, să îi selectezi şi, dacă eşti bun, te recomandă şi altora.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite