Slatina: Modificări la proiectul depozitului judeţean de deşeuri. „Sperăm ca Ministerului Mediului să nu mai aibă pretexte pentru amânarea semnării contractului”, spune Stănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosilierii judeţeni au aprobat astăzi noi modificări ale Studiului de fezabilitate şi indicatorilor tehnico-economici ai proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”, finanţat din POS Mediu. De asemenea, a fost aprobată şi suma de 11,1 milioane euro, contribuţia din bugetul local al judeţului la acest proiect.

Deşi autorităţile judeţene se aşteptau ca de luna trecută să demareze implementarea proiectului, ale cărui proceduri le-au dus la îndeplinire din 2007 până acum, semnarea contractului întârzie. Ministerul Mediului a solicitat modificări şi completări, sperându-se ca de data aceasta să fie ultimele. Săptămâna trecută, cele 112 localităţi oltene partenere în cadrul proiectului au aprobat modificări şi completări atât statutului Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “OLT- ECO”, care are rolul implementării proiectului, cât şi contractului de asociere dintre ele şi Consiliul Judeţean. Astăzi a urmat ultima procedură privind reactualizarea proiectului- consilierii judeţeni au votat Studiul de fezabilitate actualizat şi indicatorii tehnico-economici, modificarea duratei de realizare în perioada 2011- 2014 şi sursele de finanţare. „Sperăm ca Ministerului Mediului să nu mai aibă pretexte pentru amânarea semnării contractului, iar proiectul să se deruleze rapid”, spune preşedintele CJ olt, Paul Stănescu.

Staţie de sortare şi patru staţii de transfer

Valoarea totală a proiectului este de 39,35 milioane euro, dintre care 23 milioane euro contribuţia UE, 5,18 milioane euro din bugetul de stat, 11,10 milioane euro contribuţia bugetetelor locale, iar restul TVA. Proiectul  presupune construirea unui depozit ecologic de deşeuri în localitatea Bălteni, cu o capacitate de 3.560.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare între 2012- 2023. La Bălteni va fi depozitat gunoiul din tot judeţul. De asemenea, se va realiza o staţie de sortare, patru staţii de transfer la Scorniceşti, Balş, Caracal şi Corabia, vor fi compostrate deşeurile biodegradabile, se vor achiziţiona opt tocătoare pentru deşeuri din parcuri şi grădini şi se va realiza un sistem de colectare a deşeurilor ce va cuprinde 5747 de platforme în toate localităţile judeţului.
Proiectul prespune închiderea tuturor depozitelor neconforme, iar în acest moment mai sunt autorizate doar două gropi de gunoi în judeţ- la Caracal şi Balş. Spre sfârşitul acestui an, se va închide şi halda de la Caracal, iar toate gunoaiele ar trebui transportate la halda de la Balş până la realizarea depozitului judeţean.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite