Slatina: Miron Cozma vine în Olt la parastasul unui miner decedat la Stoeneşti în 1999

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma este aşteptat mâine în localitatea olteană Stoeneşti, la ceremonia de comemorare a minerilor decedaţi în 1999.

Deşi nu a fost niciodată confirmat oficial, s-a vehiculat că 15 mineri şi-ar fi fi pierdut viaţa în confruntările de la Stoeneşti din 1999 dintre mineri şi jandarmi, ortacuii încercând să ajungă la Bucureşti, revoltaţi de decizia Curţii Supreme de Justiţie de a majora la 18 ani de închisoare pedeapsa lui Miron Cozma în dosarul mineriadei din 1991.
La 12 ani de la eveniment, în comuna Stoeneşti va fi organizată mâine o ceremonie de comemorare a minerilor decedaţi, la care sunt invitaţi să participe fostul lidr Miron Cozma, actuali lideri şi mineri. Se va oficia un parastas pentru Constantin Harag, victimă a incidentului, al cărui trup neînsufleţit nu a fost ridicat de nicio rudă şi a fost înmormântat de primăria olteană.
În septembrie 2005, Miron Cozma a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru un mandat de 10 ani pentru mineriada din ianuarie 1999. Toate sentinţele s-au suprapus, în aşa fel încât, din iunie 2006 a fost condamnat la o pedeapsă de 13 luni în închisoare. A fost eliberat din închisoare pe 2 decembrie 2007.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite