Slatina: Mihai Micu - Şeful salvatorilor de la SMURD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a început cariera ca asistent pe ambulanţă, apoi a devenit pompier, pregătit oricând să stingă incendii. Este acum paramedic şi salvează vieţile oamenilor.

Era un copil când a decis să urmeze liceul sanitar, pentru că voia să facă altceva decât ceilalţi elevi. „Am hotărât că liceul sanitar mi se potriveşte şi acum consider că am făcut cea mai bună alegere. M-am înscris apoi la Şcoala Postliceală Sanitară, iar după ce am terminat studiile, în 1993, m-am angajat la Ambulanţa Caracal“, îşi aminteşte Mihai.

În cei 13 ani petrecuţi ca asistent pe ambulanţă, a învăţat să se stăpânească şi să înţeleagă cât de importantă e viaţa. „Totul se învaţă pe teren. Eşti numai tu cu pacientul şi trebuie să iei cele mai potrivite decizii pentru a-i salva viaţa. Ştiam teoria perfect, pentru că am studiat mult în timpul şcolii, dar la ambulanţă am învăţat multe lucruri din practică. Am fost nevoit să asist chiar şi la naşteri“, povesteşte salvatorul de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Chiar dacă medicina de urgenţă i-a plăcut dintotdeauna, în 2006, Mihai a decis să urmeze cariera militară. S-a angajat ca pompier şi a continuat să salveze vieţile şi bunurile oamenilor.

„Dacă îţi este teamă, nu ai ce căuta la o intervenţie“

În 2007, a făcut cursuri în domeniul medicinei de urgenţă, iar doi ani mai târziu, când s-a înfiinţat Serviciul SMURD Olt, a devenit paramedic coordonator.
Acum se ocupă de salvarea vieţilor oltenilor. „Acest post a fost o provocare pentru mine. Când sună sirena am un minut la dispoziţie să fiu gata. Când ajung la faţa locului nu am timp să mă gândesc că nu voi face faţă. Ai nevoie de acel impuls de adrenalină ca să reuşeşti în această meserie. Dacă îţi este teamă, nu ai ce căuta la o intervenţie“, mărturiseşte Mihai Micu.

Stăpânirea de sine, prezenţa de spirit şi experienţa sunt calităţi fără de care un salvator nu îşi poate duce la bun sfârşit misiunea. „Sunt câteva manevre care trebuie făcute bine, corect şi la timp. Nu ai voie să ai emoţii. Cu timpul te obişnuieşti şi totul devine o rutină, dar atunci când sunt incidente cu copii se întâmplă să te emoţionezi, te gândeşti că şi copilul tău poate fi în aceeaşi situaţie. Însă trebuie să îşi stăpâneşti emoţiile şi să faci totul pentru a salva viaţa oamenilor. Când trebuie să salvez un copil am mereu impresia că nu am făcut destul pentru el“, spune paramedicul SMURD.Deşi participă la sute de intervenţii şi trece prin situaţii grave, Mihai încearcă să se detaşeze de aceste imagini, atunci când ajunge acasă. „Nu povestesc acasă ce fac la serviciu, prin ce trec. Consider că nu este indicat ca familia mea să trăiască experienţele prin care trec eu“, explică Mihai. În ciuda riscurilor pe care le implică meseria sa, paramedicul oltean mărturiseşte că face exact ceea ce şi-a dorit şi, dacă ar fi să o ia de la capăt în carieră, ar alege tot să salveze vieţile oamenilor.

ce-i place
Adoră să meargă în excursii, să vadă lucruri noi, să cunoască locuri deosebite şi oameni cu care să aibă ce vorbi. Preferă să îşi petreacă timpul liber cu familia. Se simte bine când este alături de copilul lui şi când merge în oraş cu prietenii.
ce nu-i place
Nu suportă persoanele care mint, dar nici pe cele care nu se ţin de cuvânt. Nu vrea să vadă în jurul lui oameni trişti, oameni bolnavi sau tragedii. Ar vrea ca în viaţă să nu existe drame. Detestă să spele vasele.

întrebări şi răspunsuri
Ce incident te-a impresionat cel mai mult?
M.M.: În general, cazurile cu copii sunt emoţionante. Au fost mai multe care m-au impresionat, dar cel de care îmi amintesc cel mai des este al unui copil de trei ani din Caracal, care a căzut într-un butoi cu apă.
Care este partea cea mai plăcută a meseriei de salvator SMURD?
M.M.: Să treci pe stradă şi să întâlneşti oameni pe care i-ai salvat. Este o mare bucurie pentru mine să văd că sunt bine şi datorită mie. Nu am pretenţii să îmi mulţumească, pentru că mulţi sunt în stare gravă atunci când îi ajut şi nu îşi amintesc de mine.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite