Slatina: Mihaela Roman face accesorii pentru nunţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mică a fost fascinată de artă. Imediat după terminarea liceului a preluat mica afacere a familiei şi a început să facă accesorii pentru nunţile oltenilor. De aproape 30 de ani confecţionează cocarde, coşuleţe sau coroniţe pentru mirese.

Pasiunea şi îndemânarea pentru confecţionat accesorii este moştenire de familie. Bunica sa a fost cea care a învăţat-o tainele acestei meserii. La vârsta de 10 ani a confecţionat prima cocardă pentru nuntă. „M-am născut cu meseria în casă, după cum se spune. Pasiunea o am de la bunica mea şi tot de la ea am moştenit şi îndemânarea. Ea lucra în camera unde fac şi eu astăzi şi stăteam şi eu pe lângă ea. Aşa am furat meserie. Când eram copil am făcut şi primul trandafir, iar bunica a fost foarte mulţumită de ce mi-a ieşit“, îşi aminteşte Mihaela Roman. A preluat afacerea familiei imediat după terminarea liceului, atunci când bunica sa a murit. „Prin 1983 am început să lucrez constant pentru nunţi. Practic, până atunci o ajutam pe bunica, eram ucenica ei, iar după moartea sa am preluat afacerea“, explică Mihaela. Dacă în perioada comunistă lucra şi voaluri sau coroniţe pentru mirese, acum nu mai are cereri. „Înainte făceam chiar şi voalete dar acum se găsesc în comerţ de toate. Nu mai cer miresele coroniţe sau alte accesorii. Acum lucrez în special cocarde“, precizează Mihaela.

Criza i-a afectat afacerea

Pentru a realiza floricele de pus în piept, slătineanca are nevoie de o serie de materiale, de la mătase până la aracet. „Trebuie să cumpăr mătase, aracet, sârmă, mărgele, aţă, rafie, panglică“, explică artista. Din dorinţa de a preda cât mai repede comenzile, Mihaela poate realiza acum şi 100 de cocarde mici într-o singură zi. „Cele micuţe sunt relativ uşor de făcut. Însă dacă lucrez cocarde mai mari, mai complexe, nu pot să fac mai mult de 3-4 pe zi“, spune Mihaela. Ca în orice domeniu de activitate, criza şi-a făcut simţită prezenţa şi în mica afacere a femeii. Dacă înainte avea comenzi şi pentru 3-4 nunţi în fiecare lună, acum au fost luni în care nu a primit nicio comandă. „Normal că ne-a afectat şi pe noi criza. De exemplu în luna iulie a acestui an nu am avut nicio comandă. Sperăm să treacă repede, pentru că şi aşa nu câştigăm noi foarte mult“, explică Mihaela. În materie de culori sau modele, femeia consultă reviste specifice, însă zicala „Clientul nostru, stăpânul nostru“ este deviza ei. „Am lucrat foarte multe cocarde de culoarea roz, crem, alb sau lila. În general eu mă pun la punct cu tendinţele, dar fac ce îmi cere mireasa, pentru că aşa e normal“, spune femeia. Despre planurile de viitor Mihaela nu vorbeşte prea mult. Visează de mult să-şi deschidă un magazin cu accesorii pentru nunţi, dar banii sunt cea mai mare problemă.




Profil
NĂSCUTĂ. 26 februarie 1964, Slatina
STUDII. Liceul Industrial Nr. 2 din Slatina
IDEALURI. Vrea să-şi deschidă un magazin cu accesorii de nuntă

Ce-i place
•• „Iubesc arta. Dintotdeauna mi-a plăcut să pictez şi să confecţionez cocarde şi alte accesorii pentru evenimente. Mă relaxez în natură. Apreciez oamenii sinceri, cu bun simţ şi serioşi“.

Ce nu-i place
•• „Urăsc filmele de groază. Nu suport violenţa fizică sau verbală. Nu-mi place să stau degeaba, încerc să-mi găsesc tot timpul câte ceva de făcut. Nu-mi plac mincinoşii şi oamenii neserioşi“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Ce-i sfătuiţi pe tinerii care vor să confecţioneze accesorii pentru nuntă?
M.R.: În primul rând trebuie să ştie că este o muncă foarte migăloasă, dar dacă iubesc arta şi au înclinaţii către ramurile ei se pot apuca de această afacere. Este foarte important să le placă ceea ce fac, iar succesul este garantat. Nu trebuie să se aştepte la satisfacţii materiale prea mari. Banii care îşi ies din această afacere ajung numai pentru supravieţuire, cel puţin aşa e în cazul meu.

•• De la ce preţ porneşte şi la cât poate ajunge o cocardă pentru nuntă?
M.R.: Cele mai ieftine cocarde realizate de mine sunt 30 de bani. Sunt cele simple şi micuţe pentru invitaţi. În funcţie de complexitatea lucrării sau de mărimea cocardei preţul poate ajunge şi la 2 lei. Mă refer aici la florile mai mari, făcut de obicei pentru naşi, părinţii mirilor sau pentru rudele apropiate.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite