Slatina: Meşterii din Oboga, vedetele Festivalului Pomul Vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele trei mari familii de meşteri olari din Oboga, Ciungulescu, Truşcă şi Gheja au fost omagiate la Festivalul Pomul Vieţii de la Balş.

Adunaţi în jurul meselor pline cu obiecte din lut, familiile Ciungulescu, Truşcă şi Gheja şi-au prezentat marfa. Mândri de meşteşugul lor care a dăinuit câte trei-patru generaţii, meşterii olari îşi întîmpinau clienţii cu zâmbetul pe buze şi le arătau minunăţiile care ies din mâinile lor. „Vaza costă 5 lei. Să nu credeţi că nu o puteţi folosi. Uitaţi-vă, în aceasta am pus apă. Rezistă, se poate folosi. Un castron mare este 15 lei, iar cel mic un leu”, a spus Ana Ciungulescu, una din nepoatele cunoscutului olar Grigore Ciungulescu.

„Sunt şi membru al Academiei, dar eu tot nea Tudor din Oboga rămân”

Vedeta zilei a fost Tudor Diaconeasa, încondeietorul de ouă din Oboga care şi-a povestit meşteşugul într-o carte. „Ouăle de Paşti din Oboga- Carte de învăţătură”. „Vreau să facă toată Oboga ce am făcut eu şi vreau să învăţ cât mai mulţi copii acestă meserie. Am 66 de dipome şi medalii şi cred că până mor o să mai îmi dea câteva. Sunt şi membru al Academiei Române, dar eu tot nea Tudor din Oboga rămân, cel care încondeiază ouă şi le duce în toată lumea ca să vadă străinii ce ştim noi să facem aici”, a spus meşterul. La cei 85 de ani ai săi, nea Tudor încă mai încondeiază ouă. „Sunt 60 de ani de când ţin condeiul în mână. Acesta a fost moştenirea pe care mi-a lăsat-o tatăl şi bunicul meu. În Oboga toţi ştiu meşteşuguri. Nu era om care să nu aibă în casă o roată de olărit. Acum mai sunt câţiva, acestea sunt timpurile”, a spus meşterul.
Festivalul „Pomul vieţii” s-a încheiat după lăsarea serii când oamenii au avut parte de joc şi voie bună alături de Doina Oltului şi Taraful din Clejani



INFOBOX
Pomul vieţii al lui Petre Pandrea


Festivalul poartă numele unui jurnal aparţinând scriitorului Petre Pandrea (26 iunie 1904 - 8 iulie 1968), cunoscut umanist şi eseist al perioadei interbelice. Avocatul din Balş, Petre Marcu a scris sub pseudonimul Pandrea mai multe lucrări care au fost interzise în perioada comunistă. În fiecare an, în cadrul festivalului se organizează şi o sesiune de comunicări dedicată scriitorul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite