Slatina: Marius Ionuţ Puenea vindecă şi dă lecţii de salvat vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Ionuţ Puenea
Marius Ionuţ Puenea

Medic de familie în comuna Corbu, lucrează de nouă ani ca voluntar la Crucea Roşie Olt. Ia parte la acţiuni în beneficiul sărmanilor şi predă cursuri de prim ajutor.

Marius Ionuţ Puenea spune că era pasionat  de medicină încă din copilărie, când urmărea cu viu interes emisiunile pe această temă. Aşa avea să se nască, în cele din urmă, şi hotărârea de a urma o carieră în domeniu. „Pot spune că mi-a schimbat viaţa o emisiune de la televizor, la care a participat un medic, doctor în ştiinţe medicale, al cărui nume, din păcate, nu-l mai reţin.  Atât de mult mi-au plăcut atitudinea şi modul lui de a fi încât am hotărât să parctic această meserie”, mărturiseşte Marius Puenea.

Pacienţii văd în el un prieten

Până să ajungă să-şi trateze primii pacienţi, obişnuia să aibă grijă de animalele bolnave, pe care le lua de pe strdaă, le vindeca, apoi le găsea stăpân. „În perioada aceea locuiam în zona gării Sineşti şi găseam mereu câini sau pisici răniţi. Îi luam acasă, îi pansam şi îi ţineam la mine până ce se făceau bine. Apoi îi dădeam la oameni care vroiau să aibă grijă de ei”, povesteşte medicul.
Începând din 1999 a fost, timp de un an, stagiar la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Apoi a devenit medic de familie în comuna Corbu, din judeţul Olt, unde lucrează şi în prezent, îngrijind peste 2.600 de persoane, pe care nu le consideră pacienţi, ci prieteni. „Am o legătură foarte strânsă cu pacienţii mei. Mă sună la orice oră din zi şi din noapte dacă au nevoie de mine şi mă bucur foarte mult că nu văd în mine doar un doctor, ci un om pe care se pot baza”, mai spune medicul.

„Primul ajutor medical e parte din educaţia de bază”


 Din 2001, Marius este medic voluntar la Crucea Roşie Olt. Tot de atunci este responsabil de distribuirea gratuită a medicamentelor pentru persoanele sărmane şi paricipă la numersoase acţiuni de ajutorare a vârstnicilor. „În plus, am făcut un curs de formatori de prim ajutor în caz de dezastre, iar de atunci predau la elevi, dar şi la profesori sau angajaţi ai instituţiilor  măsurile de acordare a primului ajutor medical. Consider că a şti să acorzi primul ajutor face parte din educaţia de bază a fiecărui om”, mai spune medicul.

În urmă cu opt ani, Marius a înfiinţat o subfilială de Cruce Roşie în comuna Corbu, prin intermediul căreia derulează acţiuni sociale pentru bătrânii fără sprijin şi famiile nevoiaşe. În 2003 a lansat „Corbu magazin”, o revistă de informare şi culturalizare locală din toate domeniile. Un an mai târziu a lansat o expoziţie-concurs intitulată „Minunile Toamnei în Corbu”, la care au participat elevi ce au prezentat exponate din dovleci şi seminţe de cereale.

Marius Puenea spune că îşi iubeşte profesia şi că nici nu se gândeşte să renunţe vreodată la ea. Cealaltă mare pasiune a sa este pescuitul, pentru care spune însă, că din păcare, nu mai are atât de mult timp pe cât ar vrea. 

Profil

Născut. 8 octombrie 1972 la Potcoava
Studii. Facultatea de Medicină Târgu Mureş
Familie. Căsătorit, are doi copii

Ce-i place
"Să îmi petrec timpul liber cu soţia şi cei doi copii, deşi nu am ocazia să fac asta atât de des pe cât mi-aş dori. Ador, de asemenea, să călătoresc".

Ce nu-i place
"Faptul că oamenii îşi trăiesc viaţa în grabă, că mulţi dintre ei ajung  să uite adevăratele valori. În opinia mea, «secolul vitezei» a demonstrat că, din punct de vedere biologic, ne depăşeşte".

Întrebări şi răspunsuri

Meseria de medic de familie este mai grea decât cea de medic într-un spital?
"Nu, ambele îmi plac la fel de mult. Singura mea dezamăgire se leagă de faptul că societatea nu mai are resurse financiare să asigure un act medical de calitate".

Dacă unul dintre copiii dumneavoastră al alege meseria de medic, ce i-aţi spune?
"L-aş susţine, cu toate că este o meserie grea care cere multe sacrificii. Dar am învăţat că un copil trebuie lăsat să îţi aleagă singur drumul în viaţă".

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite