Slatina: Marius Ilina - Un electronist care ţine hoţii departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Ilina
Marius Ilina

Îşi construieşte singur aparatele de care are nevoie. A învăţat electronică din reviste de profil, iar acum lucrează la o firmă de accesorii auto.

Este pasionat de electronică şi de mecanică încă din gimnaziu. A învăţat singur tainele electronicii şi ale mecanicii de prin reviste şi de la diferiţi specialişti. După mulţi ani petrecuţi în Bucureşti unde a lucrat în domeniul montării alarmelor de maşini la unele dintre cele mai cunoscute mărci de autovehicule, s-a reîntors în Slatina şi are grijă ca maşinile slătinenilor să fie protejate cu o alarmă.

„Am fost fascinat de mic de acest domeniu. Adunam de pe unde puteam fire, circuite, plăci electronice şi îmi testam cunoştinţele în electronică şi mecanică. Tot timpul experimentam şi desfăceam mai toate aparatele electronice de prin casă. Pe atunci, lucram cu burghiul manual şi făceam cutii din metal pentru aparatele create de mine. Acum stau şi râd de fiecare dată când îmi aduc aminte câtă răbdare aveam pe atunci şi ce unelte foloseam“ , ne-a mărturisit Gigi, aşa cum îi spun toţi prietenii. În timpul liceului s-a apucat serios de electronică şi, cu ajutorul colegilor de cămin şi al revistelor de electronică, a învăţat foarte multe în acest domeniu.

Colecţionar al revistei Tehnium

Pasiunea pentru electronică l-a făcut să fie un mare colecţionar al revistei Tehnium, care la acea vreme era singura de specialitate în acest domeniu. „Deşi la început eram pasionat de mecanică, prin liceu am început să colecţionez revista Tehnium, care apărea lunar şi era destinată electroniştilor. Se explicau diferite scheme electrice sau circuite electronice. Din această revistă am învăţat eu electronică. Ţi se explica pas cu pas ce trebuie să faci şi erau descrise absolut toate circuitele în parte şi ce făcea fiecare. Alături de colegii de cămin, am învăţat cum se realizează multe aparate, de la pistoale de lipit până la diferite motoare acţionate electric. Fiecare ştiam câte ceva şi furam unul de la altul cum se fac diferite aparate. De-abia aşteptam să vină ziua de vineri să ajung acasă, să mă apuc să realizez ce învăţasem în cămin“, a spus Gigi.

Îşi ţine clienţii departe de fire

Este un adevărat profesionist şi lucrează cu foarte mare grijă indiferent de tipul alarmei şi de dificultatea lucrării. „De fiecare dată, le spun din start clienţilor că pentru a monta o alarmă, ei trebuie să respecte anumite reguli. Tot ce au de făcut este să stea cuminţi şi să aştepte ca eu să termin lucrarea. Nu este de glumă cu circuitele electrice ale unei maşinii. Chiar şi la cea mai mică mişcare, un fir poate să se atingă de altul şi să facă scurt, iar în cel mai rău caz să provoace pagube importante la instalaţia electrică a maşinii sau chiar să ia foc. De aceea, sfătuiesc pe toată lumea să mă lase să-mi fac treaba“, ne-a povestit Gigi.

ce-i place
„Sunt omul care preferă bucuriile mărunte. Pentru mine contează foarte mult atunci când reuşesc să repar ceva ce alţii nu au reuşit sau când duc la capăt o lucrare mai complicată.“
ce nu-i place
„Nu suport oamenii răi şi vremurile în care trăim. Oamenii sunt prea suspicioşi, invidioşi, iar lipsa banilor sau abundenţa lor îi transformă foarte mult. Nimeni nu mai este liniştit, relaxat, toţi fug, dar mulţi nu ştiu după ce.“

întrebări şi răspunsuri
Care a fost primul tău aparat construit?
M.I.: A fost un pistol de lipit. Era aşa de greu, încât după cinci minute de lucru cu el îţi tremura mâna. După ce m-am perfecţionat, am realizat unul mult mai mic şi mai compact. L-am construit din piese strânse de mine.
Cât de greu este să montezi o alarmă?
M.I.: Nu este aşa greu precum pare dacă stai şi te uiţi la omul care lucrează. Trebuie să fii foarte atent ca firele să nu se atingă între ele. E mult mai greu să repar o alarmă, mai ales când nu a fost montată de mine.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite