Slatina: Mariana Popescu, micul designer vestimentar de la Palat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşina de cusut, creionul şi foarfeca o ajută să realizeze mici opere de artă. Rochiile sale sunt prezentate cu succes la concursuri şi parade de modă din întreaga ţară.

Era în clasa a doua când a învăţat să folosească maşina de cusut. În timp fetiţele de vârsta ei se jucau cu păpuşile, Mariana o urmărea ore în şir pe mama sa, care croia rochii de seară şi ţinute pentru ocazii speciale. „Mama mea a făcut croitorie vreo trei ani. Lucra acasă iar eu eram fascinată de mică de rochiile pe care le făcea. Îmi doream să pot face şi ei ce face ea“, mărturiseşte eleva de clasa a IV-a.
Câteva colege de clasă au sfâtuit-o, acum doi ani, să vină la cercul de Creaţie şi design vestimentar de la Palatul Copiilor. Dornică să îşi creeze propiile ţinute, Mariana a acceptat fără să stea pe gânduri. „Prima dată am fost la o prezentare de modă şi am fost încântată. Apoi am venit împerună cu colegele mele aici, la primul curs de design vestimentar. Mi-a plăcut de la început, din prima oră, mai ales că eu ştiam deja să trag la maşină, iar aici am învăţat să fac şi proiecte de design“, îşi aminteşte Mariana.

În pauză desenează modele de rochii pe caiete

În cei doi ani de când frecventează cercul de desing vestimentar, eleva de clasa a IV-a a făcut o adevărată pasiune pentru acest domeniu. După ce îşi termină lecţiile caută modele de rochii pe internet şi se uită la prezentări de modă la televizor, pe Fashion. „În loc să mă uit la desene animate sau să ies pe afară, prefer să desenez modele de rochii pe care să le croiesc aici, la Palat. Chiar şi la şcoală, în pauze, îmi place să desenez. Îmi pun ideile pe caiete, am foarte multe modele pe caietul de religie, dar şi pe cel de engeză. Este foarte plăcut să ştii că o idee proprie se transformă într-o creaţie vestimentară originală, ajutorul unei bucăţi de material şi a unei foarfece“, spune Mariana.
Talentul şi priceperea au ajutat-o să câştige multe premii şi au făcut-o să se dedice şi mai mult acestui domeniu. „Am participat ma multe prezentări de modă şi la concursuri şi am luat şi premii. Anul trecul al luat locul I la Concursul interjudeţean de creaţie vestimentară, iar anul acesta, una dintre creaţiile mele a primit premiul II la consursul naţional de la Suceava, «Visul unui întreprinzător». Acum ne pregătim din nou pentru un concurs naţional“, spune Mariana.
Deşi designul vestmentar este pasiunea vieţii sale, Mariana nu neglijează nici şcoala. Merge tot timpul la ore, îşi face temele, iar timpul liber şi-l dedică în totalitate creaţiilor vestimentare. „Nu mi-a fost niciodată greu să mă descurc şi cu şcoala şi cu desing-ul vestimentar. Atunci când faci ceea ce îţi place, nu este greu. Acum am început chiar să vin de două ori pe săptămână la cercul de la Palat. Aici învăţ lucuri interesante, am învăţat cum să asortez culorile, cum să aleg o ţinută potrivită pentru o anumită ocazie. Mi-am făcut şi foarte mulţi prieteni şi nu m-am gândit niciodată să renunţ la această pasiune a mea“, spune olteanca.

Întrebări şi răspunsuri

••Ce vrei să te faci când vei fi mare?
M.P. Aş vrea să mă fac avocat sau designer vestimentar. Vreau să am propriile ţinute propriul stil, vreau să îmi prezint propriile creaţii. Consider că acesta este un domeniu care te ajută să ieşi în evidenţă într-un mod plăcut, să îşi creezi o anumită personalitate.

•• Ce culori îţi place cel mai mult?
M.P. Îmi plac foarte mult materialele cu imprimeuri florale şi foarte puţine forme geometrice, iar în materie de culori, violetul este preferatul meu, însă îmi plac foarte mult şi roşul, albastrul şi veredele deschis, însă nu îmi plac culorile închise.

Ce-i place
•• Să caut modele pe nternet şi să intru pe un site cu jocuri de desing vestimentar. Îmi place să îmi pregătesc sigură măncare, îmi plac prăjiturile, sarmalele şi piureul de cartofi pe care am şi învăţat să îl prepar.

Ce nu-i place
•• Copiii răi, cărora e place să bârfească şi să îi pârască pe ceilalţi. Prefer să stau departe de ei, să stau singură şi să desenez. Nu îmi place să spăl vasele, deşi uneori mai fac şi acest lucur, ca să nu se supere mami pe mine.

Profil
NĂSCUTĂ
•• 19 iulie 1999, Slatina
STUDII
•• elevă în clasa a IV-a la Şcoala George Poboran din Slatina
FAMILIE
•• are o soră mai mare




Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite