Slatina: Maria Popa cântă în cor şi le predă româna elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A lucrat ca bibliotecar, a condus o firmă de construcţii iar acum predă limba şi literatura română la un liceu din Slatina. Iubeşte muzica din copilărie şi, de puţin timp, a intrat în Corul Millennium.


Maria a intrat în sistemul de învăţământ anul trecut, deşi a visat să lucreze ca profesoară de când era copil. Acum predă tainele limbii române la Colegiul Naţional Vocaţional Nicolae Titulescu din municipiu. „Am fost bibliotecar cinci ani la Biblioteca Centrală din Bucureşti şi am avut o firmă de construcţii. Mi-am dorit demult să devin profesor, dar neavând modulul psihopedagogic, nu am putut. Am venit în Slatina, am încercat să mă angajez dar nu am găsit niciun job care să mi se potrivească. M-am decis să fac acest modul şi am reuşit să intru în învăţământ în 2010“, povesteşte tânăra profesoară Maria Popa. Lucrează cu elevi de gimnaziu şi cu liceeni şi iubeşte ceea ce face. Deşi salariul este mic, Maria spune că o să rămână în sistem chiar dacă munca ei va deveni o activitate de voluntariat. „Este o muncă foarte incitantă pentru că trebuie să găsesc un limbaj de comunicare cu fiecare clasă. Când interacţionez cu elevii trebuie să mă pliez lor. Nu sunt un profesor autoritar şi am o relaţie frumoasă cu elevii“, explică profesoara. Maria se implică şi în activităţi extraşcolare împreună cu elevii săi, iar de curând a lucrat cu trupa de teatru a liceului, care a participat la un concurs unde a obţinut Menţiune.

„Fac ceea ce mi-am dorit dintotdeauna“


Alături de lectură, şi muzica se numără printre pasiunile Mariei. „Mi-a plăcut să cânt dintotdeauna, mai ales că la mine în familie se cântă foarte mult. Bunica îmi cânta mereu când eram mică, iar tatăl meu a fost în cor“, spune profesoara.  De aproape o lună de zile, Maria Popa este membră a Corului Millennium. „O parte dintre colegii mei de la şcoală cântă în cor şi îi tot rugam să mă anunţe dacă mai au nevoie de o nouă persoană. Am citit în Adevărul de Seară despre selecţiile făcute de dirijorul corului, profesorul Alexandru Chirilă Stanciu, şi m-am decis să merg şi eu. Am avut foarte mari emoţii, am dat o testare în urma căreia am fost aleasă“, mărturiseşte Maria.
Are un progarm încărcat pentru că formaţia corală pregăteşte un concert aniversar pentru luna martie, primul spectacol al Mariei. „Sunt cântece foarte frumoase şi oameni noi în Corul Millennium care se străduiesc să devină la fel de buni ca cei mai vechi. Mi-a plăcut foarte mult ceea ce am găsit aici şi sper să dureze cât mai mult. L-am luat chiar şi pe tatăl meu, care a mai cântat şi în alt cor, cu mine. Am un progarm încărcat şi este destul de obositor, dar nu mă plâng. Fac ceea ce mi-am dorit dintotdeauna: sunt profesoară şi cânt într-un cor“, încheie Maria Popa.


Profil
NĂSCUTĂ. 28 octombrie 1976, Slatina
STUDII. Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti
FAMILIE. Căsătorită, are doi copii

Ce-i place
•• „Marea mea pasiune este cititul. Îmi place să cânt. Iubesc marea şi drumeţiile pe munte. Apreciez oamenii generoşi şi sinceri chiar dacă îmi spun lucruri care nu-mi plac. Sunt fericită atunci când îmi iese ceva bine“.

Ce nu-i place
•• „Activităţile zgomotoase şi aglomeraţia. Deşi iubesc marea, nu-mi place să merg la Marea Neagră tocmai din cauza aglomeraţiei şi a zgomotului. Mă deranjează persoanele prefăcute şi cele care nu îşi asumă responsabilităţile“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Cum sunt elevii din generaţia de astăzi?
M.P.: Faţă de cei din generaţia mea sunt diferiţi. Chiar dacă au „defecte“ nu e neapărat vina lor, ci vina societăţii, ea i-a făcut aşa. Mulţi au părinţii plecaţi la muncă în străinătate şi sunt lăsaţi în grija rudelor, alţii fac parte din familii sărace şi se cunosc aceşti copii. Dar lăsând la o parte aceste lucruri, fiecare elev are ceva de spus. Am observat că tinerii din ziua de azi nu sunt pasionaţi de citit.

•• Apreciază slătinenii muzica corală?
M.P.: Deşi nu am susţinut până acum niciun concert împreună cu Corul Millennium, am mers de multe ori la spectacolele lor şi am observat că sala este tot timpul plină. Sunt oameni de toate vârstele care apreciază acest gen de muzică. Este adevărat sunt aceiaşi oameni, aşa cum se întâmplă şi în cazul mersului la teatru sau la operă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite