Slatina: Marcel Duţu, pictorul care decorează casele oltenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face pictură abstractă şi artă decorativă şi încearcă să le cultive oltenilor bunul gust şi dragostea pentru culoare.

Îşi petrece timpul în atelierul lui din Drăgăneşti-Olt, înconjurat de chevaleturi, culori şi tineri dornici să înveţe tainele picturii. Aici este locul unde pictorul Marcel Duţu îşi găseşte muza şi inspiraţia. „Încerc să pictez în fiecare zi. În atelierul mei mă simt cel mai bine şi mă bucur când elevii mei sau tinerii care vor să înveţe să picteze vin şi stau cu mine”, a povestit pictorul.

„Nu fac kitch-uri”

Marcel Duţu a descoperit pictura în copilărie când a început să meargă la cercurile lui Traian Zorzoliu care îi era profesor şi la şcoală, iar mai tîrziu diriginte. Chiar dacă cei din jur i-au spus că arta este o meserie care nu îi va ţine de foame, artistul a vrut să arate că poate să îmbine utilul cu plăcutul şi că poate să trăiaescă din pictură. „Mulţi mi-au spus să renunţ la visul meu, să îmi găsesc o meserie ca toată lumee şi să am un trai decent. Eu le dovedesc că poţi să trăieşti şi din artă. Nu sunt un om bogat, dar nici nu mor de foame. La 22 de ani am vrut să am şi diplomă în arte şi am dat la facultate, iar acum sunt profesor la Colegiul Naţionat Nicolae Titulescu din Slatina, dar şi la o şcoală în Drăgăneşti”, a spus Marcel Duţu.
Pe lângă picturile pe care le face şi pe care le-a expus în galerii din toată ţara, artistul lucrează şi la comandă. Pictează pereţii sau face tablouri care să se potrivească unui anumit decor. „Eu le spun din start oamenilor că nu fac kitch-uri. Le dau variante, iar ei trebuie să îşi aleagă. Nu accept să pictez bărcuţe sau vaci la păscut. Fac şi artă decortivă care a devenit o modă astăzi. Oamenii îşi pictează pereţii pentru că arat te binedispune, iar cum un lucru este făcut din suflet, atunci emană enegie pozitivă”, a explicat pictorul.

„Arta mea este un şir de arcade şi coloane”


Este conştient de faptul că un artist trăieşte pentru aplauze şi recunoaştere şi vrea ca arta sa să fie înţeleasă de cât mai mulţi oameni. „Creatorul vrea să impresioneze, trebuie să fie văzut, apreciat, are nevoie de aplauze, de recunoaştere, iar atunci când ai o expoziţie eşti atent la fiecare gest al omului care îţi priveşte tabloul. Trebuie să îi cucereşti pe toţi cu lucrările tale”, a spus Marcel Duţu.
Când vine vorba despre arta sa, artistul o descrie în doar câteva cuvinte. „Este un şir de arcade şi coloane, explozii de sensuri, tendinţe de aici-acolo şi vertical”.
Toate acestea încearcă să le transmită şi elevilor săi, cărora le îndrumă paşii prin lumea artei. La final rămân numai cei interesaţi pentru că talentul se vede după primul curs. „Unii vor să înveţe, sunt fascinaţi de culoare şi de marii pictori, alţii nu sunt acolo din convingere, ci din obligaţie sau ca să aibă un loc unde să vină în fiecare zi. Numai cei talentaţi şi perseverenţi reuşesc”, a spus pictorul.


NĂSCUT
9 februarie, 1968, Slatina, judeţul Olt
STUDII
Universitatea de Arte Bucureşti
FAMILIE
Căsătorit, un copil



CE-I PLACE
Iubesc natura, oamenii, frumosul şi muzele. Mă inspir de la tot ce mă înconjoară şi vreau ca oamenii să trăiască în armonie,


CE NU-I PLACE
Nu suport cearta, mizeria umană, răutăţile. Artiştii nu sunt oameni răi pentru că un creator nu poate fi murdar, meschin. Nu-mi place că tinerii nu mai sunt interesaţi de şcoală.

Cine sunt cumpărătorii de artă?
Sunt oameni care gustă arta, frumosul. Mulţi nu au foarte mulţi bani, dar au o sensibilitate mare şi vor să investească în ceva care dăinuie. Mai sunt şi cei cu bani care vor să aibă tablouri pentru că aşa le-a spus lor cineva sau că au văzut la alţii în casă.

Se simte criza şi în artă?
Eu am simţit-o de la început. Oamenii nu mai cumpără direct din expoziţii. Vin, se uită, văd lucrul pe care vor să îl achiziţioneze, apoi se duc acasă şi se uită la locul unde ar trebui să stea tabloul. Se uită apoi în portofel şi îşi dau seama că este o investiţie prea mare şi renunţă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite